eur:
395.25
usd:
366.67
bux:
65113.28
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Danyi Gábor, a Győr vezetőedzője a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében játszott Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don mérkőzésen a Papp László Budapest Sportarénában 2019. május 12-én.
Nyitókép: MTI/Czagány Balázs

Hatalmas siker, megvan az 5. győri BL-győzelem

A Győri Audi ETO KC ötödik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, miután a vasárnapi fináléban 25-24-re legyőzte az orosz Rosztov-Don csapatát a budapesti négyes döntő második játéknapján.

A Győr veretlenül végzett az élen, és most először nyert magyar edzővel.

Ez volt a 17. magyar érdekeltségű finálé a női BL, illetve elődje, a Bajnokcsapatok Európa Kupája történetében. A sikermérleg immár hét győzelem: 1982-ben a Vasas SC, 1999-ben a Dunaferr SE, 2013-ban, 2014-ben, 2017-ben, tavaly és idén pedig a Győr ért fel a csúcsra.

A győriek 13. alkalommal játszottak döntőt a nemzetközi porondon: az öt sikeres BL-döntő mellett az EHF Kupában négyszer, a KEK-ben egyszer, a BL-ben háromszor veszítettek.

A Győri ETO nyolcadik alkalommal játszott BL-döntőt, és sorozatban harmadszor nyert. Hasonló remek szériára legutóbb az osztrák Hypo Niederösterreich volt képes, amely 1992 és 1995 között négyszer győzött.

A Rosztov tavaly volt először elődöntős, és az idei volt az első fináléja.

Női Bajnokok Ligája, döntő:

Győri Audi ETO KC - Rosztov-Don (orosz) 25-24 (15-11)

gólszerzők: Amorim 7, Görbicz 6, Bódi, Brattset, Oftedal 3-3, Hansen, Kristiansen, Groot 1-1, illetve Abbingh 7, Makajeva, Managarova 5-5, Vjahirjeva 3, Kuznyecova 2, Szeny, Bobrovnyikova 1-1

Jobban kezdett a Rosztov

A győriek keretéből hiányzott a cseh jobbszélső Jana Knedliková, akinek a lovaglóizma a szombati elődöntőben sérült meg. Az oroszoknál a beálló Majja Petrova és a brazil irányító Ana Paula Rodrigues nem játszott.

A 2016-os olimpia és a tavaly decemberi Európa-bajnokság legjobb játékosának is megválasztott Anna Vjahirjeva vezérletével támadásban és védekezésben is jól kezdett a Rosztov, amely a 12. percben vezetett először két góllal (7-5). Az ETO hibáit kihasználva a hat olimpiai bajnokkal felálló oroszok gyors ellenakciókat vezettek, védekezésben pedig hatos falat alkalmaztak, amelynek nem találta az ellenszerét a némileg statikusan támadó címvédő.

Danyi Gábor vezetőedző időt kért, majd kapust cserélt, és a francia Amandine Leynaud-t a norvég Kari Aalvik Grimsbö váltotta. A folytatásban mindkét kapu előtt sokkal hatékonyabbnak bizonyult csapata, és egy 7-1-es sorozattal zárta le az első félidőt (15-11).

Groot kiállítása nehezítette a helyzetet

A második felvonás elején felváltva születtek a gólok, majd a lengyel játékvezetők a 37. percben egy súlyosnak minősített szabálytalanság miatt végleg kiállították a győriek holland irányítóját, Nycke Grootot. A karmesteri pálcát a norvég Stine Oftedal vette a kezébe, és részben neki is volt köszönhető, hogy csapata előnye sokáig nem csökkent.

A hajrára fordulva azonban Kszenija Makajeva és a holland Lois Abbingh találataival két gólra felzárkózott a Rosztov, eközben a két csapat játékosai és a szurkolók is sokat bosszankodtak a bírók tevékenysége miatt. Az oroszok a kulcsfontosságú pillanatokban többször is hibáztak, a Győr viszont az utolsó percekben képtelen volt kapuba találni, így 37 másodperccel a vége előtt Abbingh büntetőjével a Rosztov már csak egy gólra volt a címvédőtől, sőt, végül az egyenlítésért is támadhatott, de nem járt sikerrel.

A mezőny legeredményesebb játékosa az ETO brazil balátlövője, Eduarda Amorim, valamint az orosz csapat holland légiósa, Lois Abbingh volt, egyaránt hét góllal.

A két csapat hetedszer találkozott egymással, a Győr mérlege két vereség és immár öt győzelem a Rosztov ellen.

A győri játékosok közül Eduarda Amorim és Görbicz Anita mind az öt BL-győzelemnek részese volt.

korábban, a 3. helyért:

Vipers Kristiansand (norvég)-Metz HB (francia) 31-30 (15-16)

szombati elődöntők:

Győri Audi ETO KC-Vipers Kristiansand 31-22 (18-8)

Rosztov-Don - Metz HB 27-25 (15-8)

A legeredményesebb klubok

  • Szpartak Kijev (szovjet) 13 győzelem és további 2 döntős szereplés
  • Hypo Niederösterreich (osztrák) 8/5
  • Győri Audi ETO KC 5/3
  • Radnicki Beograd (jugoszláv) 3/4
  • Viborg HK (dán) 3/2
  • Slagelse DT (dán) 3/0
  • SC Leipzig (NDK-beli) 2/4
  • Krim Mercator Ljubljana (szlovén) 2/3
  • Buducnost Podgorica (montenegrói) 2/1
  • Zalgiris Kaunas (szovjet) 2/0

A rangsorban szereplő további magyar klubok:

  • Vasas SC 1/4
  • Dunaferr NK 1/0
  • Ferencvárosi TC 0/2
  • Bp. Spartacus 0/1

A budapesti négyes döntők végeredménye:

2014: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Buducnost Podgorica, 3. Vardar Szkopje, 4. Midtjylland (dán)

2015: 1. Buducnost Podgorica, 2. Larvik HK (norvég), 3. Vardar Szkopje, 4. Dinamo Volgográd (orosz)

2016: 1. CSM Bucuresti, 2. Győri Audi ETO KC, 3. Vardar Szkopje, 4. Buducnost Podgorica

2017: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Vardar Szkopje, 3. CSM Bucuresti, 4. Buducnost Podgorica

2018: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Vardar Szkopje, 3. CSM Bucuresti, 4. Rosztov-Don (orosz)

2019: 1. Győri Audi ETO KC, 2. Rosztov-Don, 3. Vipers Kristiansand (norvég), 4. Metz HB (francia)

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×