eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Frenkie de Jong, az Ajax Amszterdam (k), illetve Casemiro (b) és Dani Carvajal, a Real Madrid játékosai a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágó mérkőzésén a madridi Santiago Bernabeu Stadionban 2019. március 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/Juanjo Martin

Itt nyugszik egy csapat, amely történelmet írt

Sporttörténelmi kudarcot vallott a Real Madrid a Bajnokok Ligájában. Az előző három kiírás győztese a nyolcaddöntőben búcsúzott az Ajax ellen, de nem a 4-1-es hazai vereség a csapat fő baja. Nagy változások jönnek, a fél csapat kicserélődhet annak reményében, hogy visszatérnek még a szép napok.

„Itt nyugszik egy csapat, amely történelmet írt” – akár egy sírfelirat, úgy fest a madridi Marca a Bernabéu stadion gyepének és lelátói részének képére írt szövege. A szerda reggeli újság alcíme egyértelműsíti, mi történt előző este: „Egy megismételhetetlen korszak megalázó vége.”

Noha a Real Madrid az első mérkőzésen elért 2-1-es győzelem után a továbbjutás egyértelmű favoritja volt a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében az Ajax elleni párharcnak, 4-1-es megsemmisítő vereséget szenvedett. Korábban még soha nem kapott ki a BL-ben három góllal, négy gólt beszedve.

Lehetne a mérkőzés fordulatait elemezgetni, de a legfölöslegesebb kérdéseket feltenni: mi lett volna, ha az ötödik percben bemegy Varane fejese, mi lett volna, ha a három csatárból kettő, Lucas Vázquez és Vinícius Júnior nem dől ki már az első félórában, mi lett volna, ha az eltiltott Sergio Ramos irányíthatja az amúgy a meccs során a régi Filmmúzeumnál lévő átjáróházhoz hasonlító védelmet? Felesleges kérdések, mert

a mai Real Madrid gondja nem egy mérkőzés elveszítése.

Jól írják a spanyol és a külföldi elemzők: ezzel a meccsel lezárult egy korszak. (Néhány címlap itt megnézhető.) Citálhatók a mostani mélypont adatai, például az, hogy 2009 óta ebben az idényben szerzi a legkevesebb gólt a csapat, hogy még soha nem kapott ki a Bernabéuban két egymást követő BL-meccsén, ráadásul mindkettőn három góllal, Carlos Queiroz edzői korszakának vége óta nem fordult elő, hogy négy egymást követő hazai meccsét elbukja a csapat, és még sorolhatnánk.

Mind egyet mutat: válságban a Madrid. Dani Carvajal, a jobbhátvéd - amellett, hogy "a szezonunk eddig egy darab szar"... - azt mondta tegnap este:

„Egy hét alatt mindent elveszítettünk.”

Kiestek a Király-kupából, eldőlt, hogy a bajnokságban nincs esélyük a címnyerésre, s lezárult az 1011 napon át tartó BL-uralkodás. Vélhetően a háromból ez a legfájdalmasabb, hiszen ez ültette Európa futballtrónjára a Real Madridot.

Santiago Hernán Solari nyilvánvalóan nem marad a következő idényre, de nem lenne nagy értelme most már lecserélni, ha csak Florentino Pérez elnök nem akarja így is deklarálni az elégedetlenségét. De az, hogy új edző érkezik a csapat élére a nyáron, nem lehet kétséges, a Marca szerint José Mourinho, Mauricio Pochettino, Max Allegri, Jürgen Klopp és Antonio Conte is jelölt lehet.

Az is nyilvánvaló, hogy Bale, Kroos, Casemiro, Marcelo, Isco, Navas, sőt, talán Benzema is távozik, s bár Luka Modric korábban azt mondta, hogy pályafutása végéig maradna, lehet, hogy Pérez eladja őt, hogy pénzt „csináljon” a vásárlásokra. Ha a mai futballpiaci árakat nézzük,

minimum félmilliárd euró kellene ahhoz, hogy a Zidane-éra sikereihez méltó erősségű csapat épüljön,

ennyit ellenben biztosan nem tud Pérez elkölteni, már csak a financial fair play miatt sem.

Apropó: Zidane! Jól írta a Marca kolumnistája: ő volt az első, aki meglátta, mi fog történni az új idényben a csapattal…

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×