eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Jokohama, 2016. december 18.A spanyol Real Madrid játékosai ünnepelnek, miután hosszabbítás után 4-2-re legyőzték a japán Kashima Antlers csapatát a labdarúgó klubvilágbajnokság döntőjében a jokohamai stadionban 2016. december 18-án. (MTI/EPA/Majama Kimimasza)
Nyitókép: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Karácsonyra nagy ajándékot kaphat a Real Madrid

A házigazda el-Ajn és az új-zélandi Team Wellington mérkőzésével kezdődik a klubvilágbajnokság idei sorozata. A két nagy esélyes, a sorozatban a harmadik címére hajtó Real Madrid és a River Plate csak az elődöntőben kapcsolódik be.

A klubvilágbajnokság 2005-ben váltotta fel a hatvanas évek elejétől rendszeresített Világkupa-döntőt (a nemzetközi sajtóban használt neve után Interkontinentális Kupa-döntőt), amelyet a Bajnokcsapatok Európa Kupája és a dél-amerikai Libertadores Kupa győztese játszott (a magyar futball szempontjából feltétlenül kiemelést érdemel, hogy az első párharcnak, a Real Madrid és az uruguayi Peñarol csatájának Puskás Ferenc volt a hőse).

A többi földrész legjobbjának bekapcsolódása után is kizárólag Dél-Amerikából és Európából került ki a győztes, sőt, még az is csupán háromszor – 2010-ben, 2013-ban és 2016-ban – fordult elő, hogy másik konföderáció csapata jutott a fináléba, a kongói Mazembe, a marokkói Raja Casablanca, majd a japán Kasima Antlers révén.

A mostani mezőnyt a Real Madrid és a vasárnap óta Libertadores Kupa-győztes River Plate-en kívül az új-zélandi Team Wellington, a tunéziai Espérance, a mexikói Guadalajara, a japán Kasima Antlers és a rendező el-Ajn alkotja.

A felső ágon az Arab Emírségek bajnoka szerdán az Óceániát képviselő új-zélandiakkal kezd. Az el-Ajn leghíresebb tagja talán az edző, a horvát Zoran Mamić, aki nem játszó tagja volt 1998-ban a vb-bronzérmes válogatottnak. A játékosai közül a legtekintélyesebb múltja a svéd Marcus Bergnek van, akit háromszor is megválasztottak a görög bajnokság legjobb légiósának 2014 és 2017 között.

E párharc győztese majd a tunéziai Espérance gárdájával játszik, majd a következő forduló már az elődöntő lesz, amelybe bekapcsolódik a River Plate is. Az argentinok vasárnap a Boca Juniors ellen nyerték meg a Libertadores Kupát, s szerezték ezzel meg a részvétel jogát. Az argentinokat a korábbi válogatott játékos, Marcelo Gallardo dirigálja, aki a Riveren kívül játszott az AS Monacóban, a PSG-ben és a D. C. Unitedben is. Kilenc fontos titulust nyert eddig edzőként a Riverrel, a mostani lenne a tizedik.

Az alsó ágon először a japán Kasima játszik majd a mexikói CD Guadalajarával. A japánok 2016-ban másodikok lettek a klubvilágbajnokságon, ez az eddigi legnagyobb sikerük. Három brazil légiósuk is van, Léo Silva, Serginho és Leandro. A mexikóiak edzője a korábbi 82-szeres paraguayi válogatott José Cardozo, aki egyébként pályafutása nagy részét Mexikóban töltötte. Csapatában csak mexikói futballisták szerepelnek.

A mexikói és a japán együttese párharcának győztese játszik majd az elődöntőben az előző két kiírást megnyerő Real Madriddal.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×