eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Az Európa Liga után a kínai piacról is kizárják a Milant

Miközben az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a pénzügyi szabályok megsértése miatt tegnap kizárta az Európa Liga következő idényéből az AC Milant, a klub háza táján más, nagy változások is várhatók a közeljövőben.

Az UEFA tegnapi közleménye szerint az olasz csapat megsértette a pénzügyi fair playre vonatkozó előírásokat, ezért a következő két szezon egyikében nem indulhat el az európai kupaporondon.Mivel a milánói együttes a Serie A-ban megszerzett hatodik helyével kvalifikálta magát az Európa Liga 2018/2019-es idényére, így a büntetés azonnal életbe is lép.

Az UEFA döntése már hetek óta nyílt titok volt az olasz sajtóban és a Milan főhadiszállásán is. Az ítélet indoklásának finom bája, hogy a Milant nem az új tulajdonos pénzügyi szabálytalanságai miatt büntették, hanem a 2014 és 2017 közötti időszak, tehát a Berlusconi-korszak utolsó éveinek gazdálkodása miatt.

Az AC Milant az elmúlt évben egy kínai cégcsoport vezette, amely tavaly Silvio Berlusconitól vásárolta meg a klubot, mintegy 800 millió euróért. A fizetéshez azonban egy amerikai alaptól komoly hitelt kellett felvennie (amelynek 32 millió eurós törlesztőrészlete a napokban esedés). A kínai tulajdonos azóta újjáépítette a csapatot, kialakítva a Serie A legfiatalabb keretét, amely 24,6 év átlagéletkorral a negyedik legfiatalabb egész Európában. Több mint 200 millió euróért vásárolt játékosokat, köztük olyan világklasszisokat, mint az olasz válogatott védelmének oszlopa, Bonucci, vagy a vb-ezüstérmes argentin csapat középpályása, Biglia.

A Berlusconi-korszak utolsó öt évének totális kudarcai után a Milan értéke tavaly már a harmadik legmagasabb volt az olasz élvonalban.

Hosszú szünet után ismét indulhatott az Európa Ligában, és a felnőtt csapat mellett az utánpótlás is olasz kupadöntőt vívhatott.

A kínai tulajdonosok pénzügyi nehézségeit azonban a szurkolók által régóta várt sikeresebb év sem tudta feledni. Az adásvételi szerződésben előírt folyamatos tőkeemeléseket nagyon nehezen teljesítették, így nem csoda: egyre komolyabban felvetődött a klub újabb tulajdonosváltása. Ráadásul az UEFA döntéshozóihoz „közelálló” sajtó többször is arról írt: a nemzetközi szövetségnél nem lennének szomorúak, ha egy transzparens, az európai labdarúgásban folyamatosan jelenlévő tulajdonossal lehetne egyeztetni. Sőt azt sugalmazták,

a várható fellebbezésnél kimondottan jó pont lenne a stabil, átlátható tulajdonosi szerkezet.

Hogy a média nyomására, vagy a pénzügyi nehézségek miatt kezdtek a kínai tulajdonosok tárgyalásokat az Egyesült Államokban, azt nem tudni, mindenesetre tény: az elmúlt napokban több amerikai milliárdos is jelezte megvenné a Milan többségi tulajdonrészét.

Az első nagybefektető, amely komolyan tárgyalt a kínaiakkal, a Ricketts család volt, az amerikai profi baseballcsapat, a Chicago Cubs tulajdonosai. A Forbes szerint 2015-ben a Ricketts familia volt a 66. leggazdagabb család az Egyesült Államokban, a vagyonát mintegy 4,5 milliárd dollárra becsülték. Az amerikai milliárdos család a kommunikációs csatornáján keresztül erősítette meg, hogy

többségi tulajdont és irányító szerepet szeretnének az európai labdarúgás második legeredményesebb klubjában.

A másik, talán még komolyabb jelentkező a Milanért Rocco Commisso. A 68 esztendős üzletember Olaszországban született, és 12 éves kora óta él az Egyesült Államokban. Commisso az Egyesült Államok ötödik legnagyobb kábeltelevíziós társaságának, a Mediacom vállalatnak az alapítója, elnöke és vezérigazgatója, emellett pedig 2017 óta az amerikai New York Cosmos labdarúgóklub tulajdonosa.

A Sky beszámolója szerint az amerikai-olasz milliárdos 500 millió eurót és az adósságok azonnali rendezését vállalta hivatalos ajánlatában. Rocco Commisso vagyonát a Forbes 4,4 milliárd dollárra becsüli, nyilatkozata pedig az olasz foci „tekervényeihez” szokott szemnek üdítő nyíltságú: „Tovább tárgyalok a Milan megvásárlásáról, annak ellenére, hogy nehézkes a kommunikáció, mert az eladó nincs személyesen jelen az egyeztetéseken. Meg akarom kötni a szerződést, de csak az én feltételeim szerint. Először is szükség van egy kötelező érvényű megállapodásra.

Soha nem fogadnám el, hogy kisebbségi részvényes legyek. Meg kell szereznem a klubot, mert hiszem, hogy képes vagyok jól irányítani és visszahozni a maximális ragyogását”

– mondta Commisso az America Oggi hírlapnak.

A Milan hétszeres Bajnokok Ligája-győztes, a tradíciója és a történelme globális jelentőséggel bír. A klub nem érdemli meg, hogy így bánjanak vele. Hozzáértő és szilárd részvényesre van szükség, aki szembenéz a jövővel, valamint a nemzetközi porondról való kizárás következményeivel. Nagy őszinteséggel dolgozunk, de nem tudjuk megérteni, hogy Li elnök miért hezitál, hiszen mindent elveszíthet, ha nem sikerül visszafizetnie a 32 millió eurós összeget a hitelezőjének. Hogy más olasz klubba fektessek? Nem. A Milan az Milan, és olyan tradícióval rendelkezik, amellyel nem sok olasz vagy európai klub büszkélkedhet” – tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×