eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Újra nekiment az ellenzék az adókedvezménynek, szerintük csak a focistákat támogatják

Újra nekiment az ellenzék az adókedvezménynek, szerintük csak a focistákat támogatják

Minden sportolónak kedvezne a Fidesz szerint a sporttársaságok adóterheinek csökkentése, az ellenzék azonban úgy látja, hogy csupán a focistáknak biztosítana több pénzt a kormányzat a lépéssel. Az Országgyűlésben most megvitatott előterjesztést már korábban is kritizálták.

A fideszes Tiba István által benyújtott módosítás értelmében a sportvállalkozásoknak a fő tevékenységük – vagyis például a belépőjegyek és bérletek értékesítése, a reklámok közzététele, vagy a közvetítési díjak és a sportlétesítmények hasznosítása – után nem kellene iparűzési adót fizetniük, továbbá megszűnne a hivatásos sportolók bére után fizetendő egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás is.

Tiba István a következővel indokolta előterjesztését: "A sport és a sportolás a rendszeres sporttevékenység kiemelt jelentőséggel bír az egészségmegőrzésben. (...) A sportvállalkozások sporttevékenységgel összefüggő feladataira tekintettel működésük segítése érdekében indokolt számukra kedvezmények biztosítása az egyes adónemek tekintetében".

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára röviden szólt hozzá a vitához: "A (...) benyújtott önálló képviselői indítványt a kormány támogatja."

Csak a profi fociklubok járnak jól?

A szocialista Mesterházy Attila viszont úgy látta, hogy a javaslat vagy nem kellően átgondolt vagy valamilyen speciális érdeket szolgál és nagyon sok kiskaput hagy. "Valószínűleg itt sokkal inkább arról szól, hogy a több 10 milliós havi fizetéseket minél könnyebb legyen kifizetni a focistáknak, hiszen így nagyjából a gyors fejszámolás alapján akár 21 millió forintot is kereshet nálunk ekho-val legálisan egy focista".

A jobbikos Szilágyi György maga is úgy látta, hogy a javaslat nem a sporttevékenység elősegítéséről szól. "A magyar sportéletben megfigyelhető ellentmondásos jelenségek csak tovább erősödnének a javaslat elfogadásával. A profi sport és azok, akik ebből üzletet remélnek, tovább erősödnek, ezzel szemben az amatőr sport, amelynek a társadalmi és egészségügyi hatásai messze túlmutatnak a profi sporton, továbbra is versenyhátrányban marad".

Az LMP-s Schmuck Erzsébet meghökkentőnek, arcátlannak és igazságtalannak nevezte a fideszes előterjesztést.

"Béremelés a focistáknak, ez az Orbán-terv most pőrén megmutatkozik. A törvényjavaslat adócsökkentést adna az úgynevezett profi focistáknak és futball-kluboknak, minthogyha ez lenne a legégetőbb feladat ma Magyarországon".

Tiba István válaszában cáfolta, hogy tisztséget töltene be a hivatásos balmazújvárosi focicsapatban, mint mondta: ő csupán az utánpótlás-nevelésben tölt be funkciót. Emellett a politikus hangsúlyozta, hogy előterjesztése minden sportolón segítene.

A javaslatról még novemberben szavaz az Országgyűlés.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×