INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

magyar kajak-kenu szövetség

vízi turisztika

bejárható magyarország program

Újabb 12 kajak-kenu pont létesülhet

InfoRádió

A vízi turisztikai megállóhelyek kialakításának projektgazdájaként a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) Szolnokon, sajtótájékoztatón mutatta be a Bejárható Magyarország Program keretrendszerébe illeszkedő, az alsó-Tiszára és a Körösökre vonatkozó fejlesztési programját.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) 10 milliárd forint Európai Uniós forrást különített el turisztikai non-profit szervezetek részére az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztésére.

A fejlesztések során most májusban újabb tizenkét helyszínt (Szolnok, Tiszakécske, Mindszent, Szeged, Gyula, Doboz-Szanazug, Békés, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Kunszentmárton, Csongrád, Sarkad) kapcsol be az MKKSZ a Bejárható Magyarország Programba. Az Európai Uniós támogatásból megállóhelyek építése és felújítása, vízitúrázáshoz kapcsolódó eszközök beszerzése és a fenntartható működéshez szükséges szolgáltatásfejlesztés fog megvalósulni. A fejlesztés kiemelt módon járul hozzá a hazai és nemzetközi turizmus bővüléséhez a dél-alföldi régió Tisza-parti településein és a Körösök mentén - írja a kajakkenusport.hu.

„Megtisztelő, hogy találkozhatok azokkal a polgármesterekkel, kollégákkal, akikkel együtt dolgozhatunk – mondta Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke. – Az élsport számunkra kiemelkedően fontos, hiszen a kajak-kenu sport presztízsét, ismertségét az olimpiai győzelmek határozzák meg, de míg ez négy évente visszatérő csodálatos esemény, addig a turizmus minden évben, minden hónapban, éjjel-nappal fontos ága a kajak-kenu sportágnak. A sport igazi hátterét az egészséges emberek jelentik, ezzel a projekttel pedig támogatójává tudunk válni ezeknek a törekvéseknek. Például annak, hogy a vízitúrázás keretein belül minél több gyerek tanulja meg a vízen járás képességét, s léphessen tovább akár a versenysport felé. Az élsport számára tehát nélkülözhetetlen a vízi turizmus, és köszönettel tartozunk az államnak, minden egyes önkormányzatnak, amely szerepet vállal ebben a feladatban.”

Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere elmondta, az önkormányzatok útfelújításai, fejlesztései mit sem érnek akkor, ha közben az emberről elveszik a figyelem.

„Szolnokon minden egyes felújítás, kezdeményezés sportági fejlesztéssel is együtt jár, az elmúlt években így építettünk vízilabda arénát, labdarúgó stadiont, tervezünk atlétikai pályát, s évek óta támogatjuk a kajak-kenu sportot is, amely itt a városban központi helyen szerepel. Fontosnak tartjuk, hogy bekapcsolódjunk mi is a vízi turizmus hálózatába, hiszen a nyolcvanas évek közepén még szinte mindegyik szolnoki iskola tanulói jártak szervezetten vízitúrázni. Ez az idő sajnos elmúlt, de mindenképpen törekednünk kell arra, hogy visszavigyük a gyerekeket a természetbe, megmutassuk nekik miként kell tüzet gyújtani, sátrat verni, ételt készíteni, hogyan kell önmagukról gondoskodni ebben a világban.”

Gajda Róbert, Békés megyei kormány megbízott szerint rendkívüli lehetőséget jelent ez a fejlesztés a térség számára. A 12 tervezett megállóhelyből hat érinti Békés megyét, így természetesen örömmel csatlakoztak a közös pályázathoz.

„Jó adottságokkal rendelkezünk, a turizmus számunkra fontos szegmens. A szallas.hu statisztikája szerint Gyula volt a harmadik leglátogatottabb magyar város 2015-ben, és ez az egész megyének komoly sikert jelent. A természeti környezetünk igazi vonzerőt jelent, a Körösök ideális lehetőséget adnak a víz turizmushoz, és rendkívüli lehetőség, hogy hálózatszerűen lehet a térséget fejleszteni.”

Schmidt Gábor, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára arról beszélt, hogy nem csak egyszerű infrastrukturális és eszközberuházást, hanem komplex szolgáltatásfejlesztést szeretnének végrehajtani, úgy, hogy a versenysporttól elkülönülő, úgynevezett „kajak-kenu pontokkal” hálózatban kapcsolják össze a településeket, valamint a különböző jármódokat, így a kerékpározást, lovaglást, gyalogtúrázást és vitorlázást is.

„Készül egy modern online-felület, amelyen a térség összes látványossága, a szálláshelyek hálózatban lesznek elérhetőek, ezen az interaktív felületen mindenki saját igényei szerint tervezheti meg a céljait, programjait és megismerkedhet a vízitúrázás alapjaival. Készülünk egy mobil applikációval és olyan egységes trenddel, jelrendszerrel, amely megkülönbözteti a programot. Fontosnak tartom kiemelni, hogy kajak-kenu klubjaink mentorként lennének jelen a vízitúra hálózatban, segítik a fiatalokat és az idősebbeket is abban, hogy megtanulják az alapvető szabályokat – tette hozzá a főtitkár, aki példaértékűnek nevezte azt az együttműködést a települések között, amely már a pályázat előkészítési szakaszában tapasztalható volt.

A pályázati anyagot az MKKSZ vezette konzorcium a helyi önkormányzatokkal együttműködve még idén tavasszal benyújtja.

A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018