eur:
389.92
usd:
364.96
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

A németek továbbjutottak, de le a kalappal az algériaiak előtt!

Két Európa-Afrika összecsapást rendeztek hétfőn a labdarúgó-világbajnokság nyolcaddöntőjében. Mindkettőt a mi kontinensünkről érkezett csapat nyerte meg, a francia és a német együttes jutott a negyeddöntőbe. Egymás ellen játszanak majd az elődöntőbe jutásért.

Az első találkozón, Brazíliavárosban, a nigériai együttes jobb, a francia - különösen az első félidőben - gyengébb formát mutatott az előzetesen várthoz képest. Az afrikai csapat kiválóan megszervezte a védekezését, s sokkal erőteljesebben támadott, mint a csoportmérkőzések során. Emmanuel Emenike közeli lövése után bekerült a labda Hugo Lloris kapujába, de lesről. Igaz, alig 30 centin múlott minden.

Így az első félidőben ugyan nem született gól - Vincent Enyeama bravúrral védte Pogba lövését -, de ebben Mark Geiger, az amerikai játékvezető is "bűnös" volt, aki nem ítélt tizenegyest Patrice Evra ellen, amikor a Man United védője a kapuja előtt átkarolta egy szögletnél Peter Odemwingie-t, a Szuper Sasok a hajdani Szovjetunióban született csatárát.

Ha már itt tartunk: Geiger még egyszer súlyosan tévedett a nigériaiak kárára: Blaise Matuidi Ogenyi Onazi elleni, brutális, s azonnali piros lapot érdemlő belépője után "csak" sárga lapot adott a PSG középpályásának. Természetesen nem állítható, hogy Geiger miatt estek ki a nigériaiak.

A franciák a második félidőre feljavultak, s jót tett nekik a Giroud-Griezmann csere is. A játékrész közepétől három nagy helyzetük is adódott, az egyiknél, például, Benzema kapura küldte a labdát, Moses a gólvonal előtt tisztázott. Alkalmazták a gólvonal-technikát, de a televíziós visszajátszás is nyilvánvalóan megmutatta, hogy nem jutott át a labda a gólvonalon.

A mérkőzés nagy részében ismét kiválóan védett Vincent Enyeama, aki a FIFA statisztikái szerint a csoportkör legjobb kapusa volt. Ám utolérte a végzet: Valbuena beadása után rosszul paskolta tovább a védőitől tartva a labdát, Paul Pogba pedig könnyen fejelt így a hálóba. A Juventus fiatal középpályásának ez volt az első gólja a válogatottban.

Fontos találat volt ez a torna szempontjából: a brazíliai világbajnokság 146. gólja. Négy éve, Dél-Afrikában, összesen 145 gól esett. A félreértések elterülése végett. az egész tornán.

Tulajdonképpen Pogba gólja már eldöntötte a találkozót, de a 91. percben 2-0-ra alakult az állás: a 100. válogatott mérkőzését keserű csalódással "ünneplő" Joseph Yobóról (aki egyszersmind beállította a 9. vb-szereplésével az egykori cselkirály, Jay-Jay Okocha nigériai csúcsát), a saját kapujába pörgette a labdát. A torna alatt sokszor panaszkodtak a játékosok a brazíliai hőségre. Porto Alegrében, a hétfő második mérkőzésén ellenben kifejezetten hűvös volt, a német állami televízió, a ZDF közvetítésében, például, a helyszínen lévő riporterek kabátot is viseltek.

A város stadionjában ez volt az ötödik, s egyben utolsó mérkőzés. Az első négyen 19 gól esett - a közel ötös átlag természetesen jóval magasabb, mint a torna átlaga -, ez biztatást jelentett a semleges nézőknek. Aztán kiderült, hogy a kivétel ezúttal is erősíti a szabályt: a hosszabbításig gólszegény, de végig izgalmas, jó mérkőzést láthatott a nagyvilágban több száz millió ember. Noha túlzásnak éreztük a BBC megállapítását: világbajnoki döntőnek is beillett volna.

Vahid Halilhod¾iæ, az algériaiak bosnyák kapitánya öt helyen is megváltoztatta a kezdőcsapatát az utolsó csoportmérkőzéshez képest - jobb lett tőle a Sivatag Rókáinak csapata.

Ugyanakkor a német hátvédnégyes - a lázas Mats Hummels kiválásával - sokkal gyengébb. Manuel Neuer extraklasszis teljesítményt nyújtott mögöttük, de nem elsősorban "eredeti szakmájában", hanem hátvédként, a tizenhatoson kívül, lábbal játékba avatkozva. (Grosics Gyula temetése napján játszották a mérkőzést, illendő megemlékezni róla, hajdanán ő volt az egyik első kapus a nagyvilágban, aki ebben a stílusban, ezekkel az erényekkel felvértezve védett. Negyedik hátvédként.)

Ahogyan az első mérkőzésen a nigériaiak, a másodikon a másik afrikai gárda is ráijesztett európai ellenfelére az első félidőben, sőt szerzett egy (okkal érvénytelenített) gólt is. Abban a játékrészben a németek elsősorban távoli lövésekkel veszélyeztettek.

A második félidőre Joachim Löw Mario Götze helyére beküldött egy igazi szélsőt, Andre Schürrlét és jót húzott ezzel. Feljavult a németek támadójátéka. Az algériaiak - a manapság divatos kifejezéssel élve - nem parkoltatták be a buszukat a kapujuk elé, de kevesebb veszélyt jelentettek a német kapura, mint az első félidőben.

A Nationalelf ellenben - Philipp Lahm, háromszor Thomas Müller, majd Bastian Schweinsteiger révén - legalább öt ziccert kihagytak, szinte kivétel nélkül mindegyiknél a CSZKA Szófia (!) világvándor kapusa, Raisz Mbolhi védett bravúrosan. Kétségtelen, hogy Mustafi sérülése után, Khedira beállásával javult a németek játéka. Schürrle és a "madridi" középpályás beszállása jót tett a Nationalelfnek.

A rendes játékidőben nem dőlt el a mérkőzés, nem is lepődtünk már meg ezen, az eddigi hat nyolcaddöntőből négynél nem vezetett a 90. percben a végül továbbjutó csapat. A németek a 2006-os vb-elődöntő óta először játszottak vb-n 120 perces csatát. A 2x15 perces hosszabbítás második percében előnybe került a német válogatott: Thomas Müller beadása után André Schürrle sarokkal juttatta a labdát az algériaiak kapujába.

A gól után érthetően kicsit feljebb tolta állásait az algériai válogatott, a Ramadán ellenére nagyszerű erőállapotban voltak játékosai. (A szünetben a televízió kameráinak segítségével látni lehetett, hogy folyadékot vettek magukhoz az arab játékosok.)

A 120. percben Mesut Özil lőtt még egy gólt, az algériaiak az utolsó leheletükig küzdöttek, még szépítettek. Emelt fővel veszítettek, a németek továbbjutottak. Nem tört meg a hosszú sorozat: a második világháború vége óta, ha a nyugatnémet, illetve a német válogatott ott volt a mezőnyben, mindig az első nyolc között zárt a világbajnokságon. 

Címlapról ajánljuk
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

"Egyre kevesebben árulják el..."
A közvélemény-kutató cégek szerint vissza kellene szerezni a szakma hitelességét

Átalakulóban vannak a közvélemény-kutatási módszerek, mivel egyre kevesebben hajlandók elárulni, hogy mely pártra szavaznának. A kutatócégek összefogást sürgetnek a szakmai hitelesség visszaszerzése és megtartása érdekében. Egyebek közt ezt hangoztatták a jelentősebb közvélemény-kutató cégek vezetői a Századvég Alapítvány konferenciáján.

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Új rohamot indítottak az oroszok, visszaverték a támadást az ukránok – háborús híreink szerdán

Miközben az ukrán légvédelem egyre nagyobb nyomás alatt, mert Oroszország fokozta a légicsapásokat intenzitását, Volodimir Zelenszkij elnök sürgette partnereit, hogy gyorsítsák fel fegyverszállításaikat. Harkivban újabb támadásokat hajtott végre az orosz hadsereg, míg Luhanszknál felfogták az inváziós erők rohamát az ukrán védelmi erők. Legfontosabb háborús híreink szerdán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×