eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nem biztos, hogy a hollandok jól jártak Mexikóval

A világbajnokság előtt a brazilok tartottak a nyolcaddöntőtől, úgy gondolták, az előző torna valamelyik döntőse, a spanyol, vagy a holland gárda juthat nekik. Megkapták Chilét - de nem biztos, hogy jól jártak ezzel. Igaz, a hollandok sem csapkodhatják a térdüket örömükben, hogy a mexikóiakkal találkoznak. Az A- és a B-csoport zárókörében négy mérkőzésen összesen 14 gól esett, tovább javult a gólátlag.

A holland válogatott a harmadik csoportmérkőzését is megnyerte, s csoportelsőként zárta a B-csoport küzdelmeit. A vesztes chileiek is továbbléptek. A négyes másik mérkőzésén a világbajnoki címvédő spanyol válogatott szépen búcsúzott, olyan fölényes győzelmet aratott, amilyenre a 2010-es, megnyert dél-afrikai világbajnokságon egyszer sem volt képes.

Az Oranje egymást követő második világbajnokságon nyert meg hármat is a csoportmérkőzések során A torna első szakaszában rendszerint kiemelkedően teljesítő holland válogatott 1994 óta nem veszített világbajnoki csoportmeccset.

A chileiek a mostani tornán először nem szereztek gólt, sőt a legutóbbi 13 vb-mérkőzésükből a második, amelyen nem találtak a kapuba. Még sohasem nyertek háromból hármat a csoportmérkőzések során, most sem.

A két válogatott az első két körben összesen 15 gólt szerzett, de hiába számítottunk gólgazdag első félidőre. Mind a két csapat óvatosan játszott. A chileiek többet birtokolták a labdát, de a kapura egyáltalán nem voltak veszélyesek. Mindazonáltal a hollandok, akik, mint végül kiderült, mind a három eddigi mérkőzésüket megnyerték, ismét nem tudtak vetélytársuk fölé kerekedni az első játékrészben.

A második félidőben igen, s ebben része volt annak, hogy bár a chileiek nagyon készültek a veszélyes holland kontrák megfékezésére, ez csak részben sikerült. Ráadásul bejöttek Louis van Gaal cseréi, mindkét gólt olyan játékos érte el, aki nem volt a kezdő csapatban. Jorge Sampaoli, a chileiek edzője mérges volt a mérkőzés után, azt mondta, az ő csapata akart játszani, a holland ellenben nem.

A párhuzamos mérkőzésen a legjobbját, Tim Cahillt nélkülöző ausztrál válogatott nem tudta feltartóztatni a szép búcsúra vágyó spanyol csapatot. Vicente Del Bosque visszaforgatta az idő kerekét: a támadók közül kimaradt Diego Costa, pályára került ellenben David Villa és Fernando Torres. A spanyol válogatott történetének örök-góllövőlistáját vezető David Villa már a torna előtt közölte, búcsúra készül.

Ennél szebben nem is búcsúzhatott volna. Látványos sarkalással szerzett gólt, érdekes, hogy vb-mérkőzésen ezt megelőzően legutóbb Bruno Pezzey, az osztrákok egykori védője szerzett sarokkal gólt, még 1982-ben. 3421 napon át tartó válogatottbeli pályafutását ezzel a góllal zárta le, a 97. válogatott meccsén az 59. gólját szerezte meg. Miután Del Bosque lecserélte, Villa a kispadon elsírta magát.

Gólt szerzett - a 100. válogatottságát ünneplő Andrés Iniesta átadásából - Fernando Torres is. Mindkettőjük beceneve Kölyök Spanyolországban, s mindketten kiválóan szerepeltek pályafutásuk során a nagy tornákon, vezetik a spanyol góllövők listáját. Villa egyébként hetet szerzett a spanyolok legutóbbi 11 vb-góljából. Talán több lehetőséget kaphatott volna az első két mérkőzésen. Torres 123 percet játszott Brazíliában, az első lövéséből gól született. Ez volt az elsősorban az Eb-ken csillogó Torresnek a világbajnokságokon 2006 óta.

A spanyolok harmadik gólját Juan Mata lőtte - neki 36 perc jutott a világbajnokságon. Igaz, nem játszott sokat a 2012-es Európa-bajnokságon sem, ott a döntőben három perc is elég volt neki a gólszerzéshez.

Az esti párban, Brazíliavárosban Kamerun meglepte a brazilokat, függetlenül attól, hogy a védelme nem bírt az első félidőben Neymarral. A hazai csapat első számú csillaga két gólt is szerzett, ellenben a többiek nem tudtak felnőni mellé. Ezúttal a védelem is gyengélkedett, Joël Matip ki is tudott egyet használni. Ám az aranyzöldek játéka nem volt méltó a jubileumhoz: ez volt a brazil vb-történelem századik mérkőzése.

Neymaré igen. A Barcelona csillaga az első góljával befogta a válogatott örök góllövőlistáján a hatodik helyen álló Rivaldót, a másodikkal meg is előzte 2002 világbajnokát. Neymartól június 13-án "elvette" Marcelo a vb első gólját (a Real Madrid balhátvédje öngólt lőtt a horvátok ellen, aztán Neymar egyenlített), ellenben ő lőtte a 2014-es torna századik gólját.

A második félidő brazil rohamokkal kezdődött, aztán Fred megszerezte az első gólját a tornán, igaz, lesgyanús helyzetből. A brazil sajtóban, a Lance internetes kiadásában azt lehetett a gólja után olvasni, hogy másolja a tavalyi Konföderációs Kupán mutatott teljesítményét, az első két mérkőzésen semmit sem mutatott, a harmadikon aztán beindult., s aztán már minden meccsen gólt szerzett, sőt a torna gólkirálya lett.

A második félidő közepén Scolari lecserélte Neymart, akinek már volt egy sárga lapja, megtehette, semmit sem kockáztatott. Így is szerzett még egy gólt a válogatottja, a Paulinho helyére beállt, s kifejezetten jól futballozott Fernandinho lőtte.

A másik mérkőzésen a mexikóiak fölényben játszottak az első félidőben a horvátok ellen, de egyik csapat sem találta el a kapu felületét. Oribe Peralta ellenben egy óriási kapufát lőtt. A horvátok sem a brazilok, sem és a kameruniak elleni játékukat nem tudták megismételni. Pedig nekik nyerni kellett volna a továbbjutáshoz.

Niko Kovac szövetségi kapitány (vélhetően) a szünetben támadásokra serkentette a játékosait, nem lehetett arra számítani, hogy döntetlennel is tovább tud lépni a válogatott.

A második félidő sem hozott ellenben fergeteges horvát támadásokat. Sőt... Nem találták el a kaput a horvátok, miközben csak az üzbég játékvezetőnek, Ravsan Irmatovnak köszönhették, hogy nem rúghatott büntetőt Darijo Srna kezezése után a közép-amerikai válogatott. (Megjegyezhető: amit elvett tőlük a bíró a brazilok elleni meccsen, most visszaadta.)

Akkor még a mexikóiak majdnem felrobbantak, aztán már (kicsit) megnyugodtak, miután Rafa Marquez és Andres Guardado is szerzett egy-egy gólt. A 35 éves egykori Barcelona-védő korát meghazudtolóan ugrotta túl Vedran Corlukát. A mexikóiak sorozatban a hatodik világbajnokságon jutottak be a legjobb tizenhat közé. Igaz, minden egyes alkalommal ott el is véreztek. Azért maradjon valami pozitívum is: a a horvátok elleni győzelem a második sikerük a tornán, nem hazai rendezésű világbajnokságon eddig ez a maximum. Korábban csak egyszer, 2002-ben nyertek kétszer nem mexikói rendezésű világbajnokságon. 

Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:25
×
×
×
×