Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyar siker a kézilabda-vb nyitányán

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar női kézilabda-válogatott 33-25-re nyert Tunézia ellen a kínai világbajnokság szombati nyitófordulójában, Szocsouban.

A nyitómeccs - melyről a beteg Triffa és a kisebb sérüléssel bajlódó Kovacsics maradt ki - Tóth Tímea góljával kezdődött, erre kettővel válaszolt a rivális, majd a magyar játékost arcsérülés miatt le kellett vinni a pályáról. Váltótársának, Tomorinak nem ment, első három kísérlete célt tévesztett. Helyettük Bulath szállította a gólokat. Emberelőnyben sikerült fordítani, majd negyedóra elteltével 7-5 lett az állás. A kapuban Herr egyre inkább magára talált, és szép védésekkel segítette csapatát, de Mátéfi Eszter szövetségi kapitány érezte: ez nem elég, és inkább időt kért.

Ezt követően hatékonyabb lett a támadójáték, és 12-9-nél már az afrikai gárda próbálta rendezni sorait. Fel is zárkózott 12-11-re, ám a szünetig hátralévő időben nőtt a különbség, pedig emberhátrányban is játszottak a magyarok.

A második félidő a vb-újonc Tóth Kata kibirkózott találatával és az érte kapott emberelőnnyel indult. Újabb kiállítás, és a dupla létszámfölényben, a 35. percre 19-13-ra ellépett a magyar válogatott. Ekkor Tomori és Szucsánszki ült ki, ám maradt a megnyugtató előny (20-14). A folytatásban egyre durvábbak lettek a tunéziaiak, Bulathnak például beletérdeltek a combjába, az átlövőt le kellett cserélni. A megérdemelt emberelőnyök során nem szakadtak le az afrikaiak, csak akkor, amikor Tóth Tímea beindult, és sorra dobta a gólokat.

Az utolsó negyedóra 25-18-ról indult, ekkor az ellenfél sorozatban háromszor volt eredményes. A hajrában Mátéfi Eszter szövetségi kapitány már a cseréknek is bizonyítási lehetőséget adott, majd 29-22-nél Bulath megkapta harmadik kétperces büntetését, ami automatikus kizárást ért. Ekkor már "akadozott a gépezet", több ziccer kimaradt, de a biztos győzelem nem forgott veszélyben.

A magyarok vasárnap - közép-európai idő szerint 10:15 órakor - a csoport leggyengébb együttesével, Chilével találkoznak.

Mátéfi Eszter: "Nem volt sok információnk Tunézia csapatáról, az első félidőben még döcögött egy picit a szekér, de a folytatásban jól megoldották a lányok a feladatot. Tudomásul kell venni, hogy egy ilyen hosszú világbajnokságon nem a nyitómeccsen kell extrát alkotni, nem vagyunk még csúcsformában, nem is lenne jó, ha abban lennénk. Minden játékosnak lehetőséget adtam, szokni kell nekik a vb hangulatát, a nyolcgólos győzelem összességében nem rossz eredmény. Ami bosszantott, hogy emberelőnyben sok gólt kaptunk. Minden pályára lépett mezőnyjátékos dobott gólt, ez a csapategységet mutatja, de voltak jó egyéni teljesítmények is, kiemelem Tóth Tímea góljait, Herr Orsolya védéseit."