eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A csalódott Mocsai Lajos nem lehet kapitány

Nem lesz Mocsai Lajos, a bajnok és Magyar Kupa-győztes Veszprém vezetőedzője a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, noha ő volt a szövetség elsőszámú jelöltje.

Miért nem ön lesz a válogatott szövetségi kapitánya?

Számomra a szövetségi kapitányi felkérés hatalmas erkölcsi megbecsülést jelent, bármikor örömmel vállalom ezt a megbízatást. Most azonban veszprémi klubom vezetői egy elnökségi döntést hoztak, amit tudomásul kell vennem.

Mivel indokolták az elutasító döntést?

Kibővült a Bajnokok Ligája programja, és ez nem teszi lehetővé, hogy a vezetőedzőt elengedjék. Ha a részletekre is kíváncsi: december második felétől január végéig, amíg a válogatott felkészülése folyik, ebben az évben 11 játékos marad a Veszprém keretében odahaza, nem úgy, mint az elmúlt évben, ahol legfeljebb 5 játékos volt, aki nem utazott el világversenyre. Ráadásul az Eb után két héten belül öt olyan sorozatmérkőzés lesz, amely a klub életében meghatározó. Magyarul Európa legjobb nyolc csapata közé kell kerülnünk. Ezek ismeretében döntött úgy az elnökség, hogy nem támogatja a szövetségi kapitányi kinevezésemet, de az alkalmasságomat az elnökség messzemenőkig elismerte a levelében.

Csalódott a döntés miatt? Ön szerint el lehetett volna látni együtt ezt a két pozíciót?

Természetesen csalódott vagyok, mert számomra a szövetségi kapitányi cím megtiszteltetés, ráadásul mind a férfi, mind a női szakágnál elért eredményeim azt bizonyítják, hogy nem volt sikertelen az együttműködésünk korábban a szövetséggel. Persze az is igaz, hogy ma már a klubok nemzetközi versengése is világbajnoki színvonalú, tehát a BL is hatalmas presztízst jelent. Jelen pillanatban ezt a két feladatot - elsősorban a nemzetközi versenynaptár miatt - egy ember lehetetlen, hogy elvégezze. Ráadásul az is teljesen egyértelmű, hogy a magyar kézilabda érdeke azt kívánja, hogy a férfi és a női válogatottat is egy önálló edző irányítsa. Mind a hosszú távú csapatépítés, mind az évi feladatok, illetve a világversenyre való felkészülés független sportszakembert igényel a válogatottak élére.

Mennyire értékelődött le a kapitányi poszt? Ma már teljesen a klubok diktálnak?

A magyar klubok között is olyan nagy a rivalizálás, hogy a hosszú távú munka, a béke fönntartása, a megfelelő egyensúly fönntartása mindenképpen egy, a kluboktól független szövetségi kapitányt kíván. Tehát nem leértékelődésről van szó a szövetségi kapitányi poszt esetében, hiszen erkölcsileg a női és a férfi kapitányi poszt a legmagasabb megbízatás, ami létezik Magyarországon. Egyszerűen tudomásul kell venni, hogy a válogatott sportolóknak hetven-nyolcvan tétmérkőzést kell letudniuk éves viszonylatban, ezt egy szövetségi kapitány, ha klubedző is, nagyon nehezen tudja levezényelni.

Mindez azt vonja maga után, hogy a szövetségi kapitányokat legalább úgy meg kellene fizetni, mint a legjobb klubok edzőjét.


Így van. Az én esetemben korábban ez azért volt szerencsés, mert egyetemi vezető tanári fizetésem mellett, hosszú távon viszonylag szerényebb anyagi igények mellett tudtam szövetségi kapitány lenni.

Ami viszont igazán fontos lenne: el kell dönteni, hogy a válogatott szereplése mennyire határozza meg a sportág jövőjét. Ha azt mondjuk, hogy ez az alap - mint például a pólóban is -, akkor a női és a férfi válogatottnak is önálló stábbal, vezetőedzővel kell dolgoznia, akik egész évben a csapatukkal foglalkoznak. nemcsak abban a pár hónapban, amikor egy-egy nemzetközi eseményre készülnek. A kulcskérdés az lesz, hogy a szövetségi kapitány mekkora támogatottságot kap a szövetségtől, a kluboktól, az egész sportágtól.

Tehát visszatérve a személyemre: biztos vagyok benne, ha veszprémi szerződésem lejárta után keresnek meg egy függetlenített szövetségi kapitányi státusszal, akkor elgondolkodtam volna. Nyilván, ha megfelelő módon el tudom tartani családomat, akkor könnyebb a döntés.

Korábban felmerült, hogy adott esetben veszprémi másodedzője, Csoknyai István is jelölt lehet a kapitányi posztra. Ön szerint ki lenne a legalkalmasabb?

Csoknyai Istvánt nagyon tehetséges kollégának tartom, aki alkalmas lehet erre a posztra. Ugyanakkor István még tanul, lehet, hogy bizonyos törvényi feltételeknek nem tud megfelelni; és könnyen elképzelhető, hogy ebből óriási feszültség lenne. Ettől függetlenül, a válogatott másodedzőjének mindenképpen ajánlom őt és támogatni fogom a munkájában. A konkrét kérdést sem akarom megkerülni: jelen pillanatban a Kovács Péter, Kovács László párost tartom jó megoldásnak. A két Kovács szerintem egy nagyon jó kettőst alkotva nemzetközi szinten is eredményesen tudna a válogatottban dolgozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×