Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felmentették Kovács Ágnest

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kovács Ágnes indulhat a pénteken kezdődő rövid pályás országos bajnokságon, miután a Magyar Úszószövetség fegyelmi bizottsága szerint nem követett el doppingvétséget. Az olimpiai bajnok sportoló most visszakapta versenyzési jogát, de az ügy nemzetközi szintén még folytatódhat.

A testület szerint Kovács Ágnes nem valósított meg doppingvétséget október 30-án, amikor hivatalos ügyben, megfelelő minta leadása nélkül, idő előtt távozott a vizsgálatról. A határozat ellen 15 napon belül lehet fellebbezni.

Az ok, hogy volt megfelelő indok

A bizottság indoklása alapján az olimpiai bajnok versenyző az ellenőröknek kellőképpen megindokolta, miért hagyta félbe a mintavételt és távozott idő előtt a Kőér utcai uszodából a budai Hilton Szállóba, ahol meghatározott időben várta őt az UNICEF képviselőjeként Sir Roger Moore.

Az első fokon eljáró testület szerint Kovács Ágnest sem fegyelmi felelősség, sem önhiba nem terheli, mivel olyan súlyú sportdiplomáciai találkozóra volt hivatalos, amely nemcsak ó maga, hanem a magyar sportdiplomácia számára is kiemelkedő jelentőségű esemény volt.

Kovács Ágnes tudomásul vette a határozatot, felolvasott nyilatkozatában elhangzott: örül, hogy ez a döntés született, amely teljes mértékben igazolja vétlenségét.

Kolláth György alkotmányjogász a Magyar Antidopping Csoport képviselőjeként jogszabálysértőnek minősítette a fegyelmi bizottság határozatát.

Megítélése szerint újabb jogszabálysértés lenne, ha Kovács Ágnes indulna az hétvégi rövidpályás országos bajnokságon.

Az előzmények

Kovács Ágnes október 30-án versenyen kívüli, előre be nem jelentett doppingellenőrzéskor a minimálisan előírt vizeletmennyiség egyharmadát produkálta, ez pedig nem volt elfogadható.

A további mintaszolgáltatást a sportoló - hivatalos elfoglaltságával indokolva - megtagadta, és ennek tényét írásban elismerte.

Ezután fordult a Magyar Antidopping Csoport az úszószövetséghez, de a doppingellenes testületnek a továbbiakban nincs szerepe az ügyben.

A jövő kérdéses

Az ügyben - Kovács Ágnes mellett - Gyárfás Tamás, a szövetség elnöke fellebbezhetett volna, de nem élt ezzel a lehetőséggel. Megjegyezte viszont, hogy nagyon aggódik a jövő miatt. Kiss László szövetségi kapitány szerint megnyugodni továbbra sem lehet az ügyben.

A mostani döntésről értesíteni kell a Nemzeti Doppingellenes Koordinációs Testületet (NDKT), a sport-szakállamtitkárságot, az Európai (LEN) és a Nemzetközi Úszó Szövetséget (FINA).

A LEN és a FINA ezután ha nem ért egyet a döntéssel, a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordulhat, amely változtathat azon.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség kódexe alapján az elégtelen mintaadás, illetve annak megtagadása egyaránt a doppingszabályok megsértésének minősül.