eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Az európai Bajnokok Ligája legsikeresebb nemzete: a brazil

Ewerthon a Stuttgartba, Carlos Alberto a Werder Bremenbe, Geovanni a Manchester Citybe szerződött, Júlio Baptistát a Galatasaray vinné. A Real Madrid 30 millió eurót fizetett Pepéért, a Chelsea Londonba rendelte Alexet. Továbbra is nagyon kelendőek a brazil futballisták a piacon.

Brazíliának továbbra is a futballisták a legkelendőbb exportcikkei. Az ország labdarúgó-szövetségének adatai szerint csak 2006-ban 851 futballista hagyta el az országot, s szerződött szerte a nagyvilágba - szó szerint ugyanis 87 országba igazolt a nagyságrendileg majdnem hárombajnokságnyi játékos.

Továbbra is Portugália a legvonzóbb célállomás Európában. A legutóbbi lezárt esztendőben 142 brazil gondolta úgy, hogy európai pályafutása első állomása a hazájával azonos nyelvű Portugália legyen.

A közel másfél száz játékos között természetesen voltak Brazíliában ismertnek számító futballisták is, de a többség még hazájában sem számított országosan ismert játékosnak. Mindez nem akadály: az elődök közül néhány ragyogó karriert futottak be.

A már kétszeres BL-győztes, sőt a portugál válogatottal Eb-ezüstérmes és vb-negyedik Deco sem játszott otthon, sem korosztályos válogatottban, sem a brazil élvonalban.

Vagy a napokban 30 millió euróért a Real Madridhoz szerződött Pepe is 18 éves, ismeretlen srácként jelentkezett próbajátékra a Madeira szigetére való Maritímónál, jó barátjával, a később ugyancsak a Porto első csapatáig is eljutó Ezequiassal. Ma meg már a Real Madrid történetének legdrágább védője.

Európában a brazil jelző a minőség szinonimája a futballpiacon. Több mint meglepő: az európai klubfutball csúcssorozatának, a Bajnokok Ligájának 2006-2007-es kiírásában, noha, például, négy angol, három olasz, három spanyol, három német vagy éppen három francia klub is volt a mezőnyben, a legtöbb játékossal a brazilok képviseltették magukat.

Csak összehasonlításképpen: a BL 2006 őszi első játéknapján 66 brazil lépett pályára a 32 csapatban. A második legtöbb játékost adó nemzet a francia volt, mindössze 37 futballistával. A mostani évezredben mindössze egy olyan idény volt (2004-2005), amelynek győztes csapatában nem játszott brazil.Az európai csúcsbajnokságok közül a spanyol élvonalban 35 brazil futballozott tavasszal, közülük 14 az első három helyezett gárdában. A Real Madridot Cicinho, Marcelo, Roberto Carlos, Émerson és Robinho erősítette, "csak" öt, miután Ronaldo a Milanhoz igazolt.

A Barcelonában Belletti, Edmilson, Silvinho, Motta és Ronaldinho játszott, mögéjük is beírhatunk még egy nevet: Deco ugyan portugál válogatott, de éppen úgy brazil születésű, mint felsorolt klubtársai.

Hasonlóan fontos volt a brazilok szerepe a 2006-2007-es esztendő legsikeresebb csapatában, a spanyol bajnoki harmadik, országos és UEFA-kupa-, sőt Szuperkupa-győztes Sevillában. Daniel Alves, Luis Fabiano, Renato és Adriano Correia rendszeresen játszott a csapatban.

Az olasz kontingens még a spanyolnál is gazdagabb eggyel: 36 brazil játszott tavasszal a Serie A-ban. A BL-győztes Milan e tekintetben a listavezető, Didával, Cafuval, Serginhóval, Ricardo Oliveirával, s egyáltalán nem utolsósorban Ronaldóval és Kakával.

A bajnok Interben négy (Júlio César, Maicon, Maxwell és Adriano), az ezüstérmes és kupagyőztes AS Romában öt (Doni, Julio Sergio, Rodrigo, Taddei és Mancini) játszott.

Egyre bővülő piacot jelent a német Bundesliga, a maga közel negyedszáz játékosával. A Bayernnek van brazil világklasszisa Lúcio személyében, a bajnok Stuttgartban ketten vitézkedtek (Antonio da Silva és Cacau), míg hárman a második helyezett Schalkéban (Bordon, Rafinha és Lincoln) és a Bayer Leverkusenben (Athirson, Juan, Roque Júnior) játszanak.

Ma már vonzó a keleti piac is a braziloknak, az orosz élvonalban 16-an szerepelnek, közülük öten a bajnok CSZKA Moszkvában. Közülük négyen, Vágner Love, Dudu Cearense, Daniel Carvalho és Jo a legutóbbi szezonban, ha úgy tetszik a Dunga-érában már játszott a válogatottban is.

Hasonlóan érdekes az ukrán liga: 17 brazil szerepel ott, közülük hatan a Sahtar Doneckben és öten a Dinamo Kijevben. Akadnak köztük ifjúsági, vagy junior-világbajnokok, mint Matuzalem, Fernandinho, Diogo Rincon vagy Kleber, de a legnagyobb sztár Elano, a Copa Américán aranyérmet szerzett válogatott tagja.

Anglia eddig viszonylag szűz területnek számított a brazilok számára - a sztárklubok közül csak az Arsenalban vált brazil játékos kulcsemberré. Gilberto Silva immár az "ágyúsok" csapatkapitánya, mellette Denílson és a horvát válogatott, de brazil születésű Dudu tagja a keretnek.

A Chelsea-nél José Mourinho végre visszarendelte Londonba Alexet, ő lehet az Abramovics-éra Chelsea-jének első brazil csillaga. A Manchester Unitedben Sir Alex Ferguson félretette a 2002-es világbajnok, Kléberson szerződtetése utáni rossz tapasztalatait, s a nyáron leigazolta a Portótól a már felnőtt válogatott Andersont.

Sőt, a klub (vagy Sir Alex, kinek hogy tetszik), már megvásárolta Rafaelt és Fabiót a szikrázóan tehetséges két, 17 éves szélsőhátvédet a Fluminensétől. Az ikrek a tervek szerint 2009-ben csatlakoznak majd a Manchester Unitedhoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×