Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Chelsea és az Arsenal a világbajnokság esélyese

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A világon mindössze hét klubcsapat tud olyan kezdőtizenegyet kiállítani, amelyben csak a világbajnokságra benevezett játékosok szerepelnek. A sajátos klubrangsor alapján megközelítőleg kirajzolódnak az európai futball erőviszonyai, de a Bajnokok Ligája eredményét nem lehetne kitalálni.

Nem hiába fizetett ki a Chelsea orosz tulajdonosa font-százmilliókat új játékosokért az elmúlt években. Igaz, a nemzetközi áttörés idén is elmaradt, de a bajnoki címvédés mellett holtversenyben a legtöbb világbajnoki kerettaggal is Roman Abramovics csapata büszkélkedhet, szám szerint tizenöttel (ha a spanyol keretből sérülés miatt kieső Asier del Hornót is számba vesszük).

A tíz nemzetet képviselő játékosok negyede az angol válogatottat erősíti, a portugálok hárman vannak (a tavaszt a Stamford Bridge-en töltő Maniche-t is ide számítottuk), ők korábban valamennyien José Mourinho játékosai voltak a Bajnokok Ligája győztes FC Porto-nál.

Összeállításunk az előző szezon játékoskeretei alapján készült, de azóta tovább erősödött a csapat, hiszen már Michael Ballack és Andrij Sevcsenko is aláírt a Chelsea-hez.

A Bajnokok Ligája idei döntőjét elvesztő Arsenal is tizenöt vb-kerettagot tudhat magáénak, de csak három angollal rendelkezik, egyikük, Theo Walcott még az ágyúsok első csapatában sem szerepelt.

A bajnokságban a negyedik helyet épphogy csak elcsípő gárda szintén tíz válogatottba delegál játékosokat, némi meglepetésre a francia csapatba egyedül Thierry Henry-t.

Tizenhárom világbajnoki résztvevővel rendelkezik az AC Milan, a vörös-feketék játékosai hét válogatottba szóródnak szét, öten az olasz, hárman pedig a brazil nemzeti tizenegyben szerepelnek.

Az olasz bajnok, és a bundabotrány legfőbb érintettje, a Juventus tizenkét világbajnoki kerettagot tud felmutatni, akik közül öten az olasz, hárman a francia csapat tagjai.

Szintén tizenkét vb-kerettag szerepel az angol bajnoki ezüstérmes Manchester Unitedben, a három angol labdarúgó mellett két-két francia és holland is utazik a vb-re az Old Traffordról.

Európa idei legjobb csapata, az FC Barcelona éppen ki tudna állítani egy csapatot a világbajnoki résztvevőkből, bár ez fura tizenegy lenne, mivel kapus nem szerepel közöttük.

A Németországban egyeduralkodó Bayern München is tizenegy vb-futballistát számlál, érdekesség, hogy az európai nagycsapatok közül egyedül a bajorok büszkélkedhetnek iráni válogatott labdarúgóval.

Természetesen ez a sorrend nem mutatja pontosan egy csapat erejét. Ezt jelzi, hogy a Bajnokok Ligája örökranglistájának vezetője, a Real Madrid tíz világbajnoki kerettag játékost vonultat fel, ugyanannyit, mint a szaúd-arábiai Al-Hilal - utóbbinál valamennyien a szaúdi válogatott tagjai. Az alábbi lista a teljesség igénye nélkül készült.