eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Nem hagyjuk, hogy egyesek kiselejtezzék a férgesét"

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) felveszi a kesztyűt a sztárcsapatokat tömörítő G14 nevű szervezettel. Az elitklubok 860 milliós követelésükkel pattanásig feszült helyzetet okoztak a nemzetközi futballban.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 30. kongresszusa egyhangúlag elfogadta a végrehajtó bizottság állásfoglalását, amelyet az Európa 18 legnagyobb klubját tömörítő G14 nevű szervezet ellen fogalmazott meg.

Lars-Christer Olsson, az UEFA főigazgatója ismertette a Charleroi-ügy eddigi történéseit. A belga klub először jelképes, egy eurós kártérítést követelt, mert egy válogatott mérkőzésen megsérült marokkói játékosa, Abdelmadzsid Oulmers, akire így nyolc hónapig nem számíthatott.

A G14 saját érdekeit szem előtt tartva kiállt az egyesület mellett és 250 milliót kért, amelyből 150 millió a FIFA-val, 100 millió pedig az UEFA-val szembeni követelés volt. Mára ez az összeg az elmúlt tíz évre visszamenőleg 860 millióra emelkedett, és a két szervezetet fele-fele arányban perli a G14.

A svéd sportdiplomata hozzátette: Charleroi bírósága várhatóan két-három hónap múlva dönt a precedens értékű perben, de kedvezőtlen ítélet esetén az európai bírósághoz fordulnak, így az ügy akár két-három évig is elhúzódhat.

"A válogatottban a legjobbaknak kell futballoznia, és a G14 törekvései ezt megakadályozhatják, mert a szervezet csak saját gazdasági érdekeit nézi, nem érdekli, hogy szűkül a verseny" - figyelmeztetett arra a veszélyre a határozat, ha a G14 egyesületei kiválnak az UEFA-ból.

Amennyiben saját bajnokságot alapítanak, akkor játékosaik a válogatottban nem léphetnének pályára, mert nem engednék el őket.

Az UEFA-döntés hetedik pontja lehetővé teszi a klubok kiszakadását a szövetségből: "nem állunk senki útjába, aki ki akar lépni az UEFA versenyeiből és a nemzeti bajnokságokból, az megteheti, de azt nem hagyjuk, hogy egyesek csemegézzenek, és kiselejtezzék a férgesét".

Az UEFA úgy kíván védekezni a G14 ellen - ezt javasolja a nemzeti szövetségeknek is -, hogy versenykiírásban rögzít bizonyos feltételeket, s csak akkor nevezhet egy klub, ha ezeket elfogadja.

Ilyen feltétel például, hogy a válogatottakba a kijelölt FIFA-játéknapokon el kell engedni a játékosokat, és semmilyen követelésük nem lehet velük kapcsolatban.

A kongresszus utolsó napirendi pontjaként kitüntetéseket adott át Johansson, aki a tanácskozás után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, még nem döntötte el, hogy újra jelölteti-e magát elnöknek.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×