eur:
394.18
usd:
371.03
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Elhalasztották a közszolgálati sztrájkot az ágazati érdekképviseletek - Hírösszefoglaló

Hat magyar város is bekerült 30 európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé. Csillagászati kutatásokért hárman kapják a fizikai Nobel-díjat

November 13-ára halasztják az október 10-ére tervezett közszolgálati sztrájkot az ágazati érdekképviseletek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete és a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezete azt közölte: a döntés oka, hogy egyelőre nincs megállapodás a még elégséges szolgáltatásokról. A szakszervezetek szerint a tárgyaláson azért nem született megegyezés az ügyben, mert a kormány azt megakadályozta. Azt is hangsúlyozták: a munkavállalók jogi biztonsága érdekében a szakszervezetek kizárólag törvényes munkabeszüntetést szerveznek.

Nagy lehetőséget lát a magyar és brazil gazdasági kapcsolatok továbbfejlesztésében a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a Sao Paulóban tartott brazil-magyar üzleti fórumon azt mondta: a két ország azonos módon közelíti meg a világpolitika jelentősebb kérdéseit, így semmi nem terheli a kétoldalú kapcsolatokat. Brazília Magyarország második legjelentősebb kereskedelmi partnere Dél-Amerikában.

Regionális különleges műveleti parancsnokságot hoz létre a Magyar Honvédség, ezt a NATO-tagországok mellett Ausztria is támogatja – erősítette meg a honvédelmi miniszter. Benkő Tibor egy győri rendezvényen elmondta: Magyarország nem akarja kiszolgáltatni magát, ezért indult el a Zrínyi 2026 honvédelmi és haderőfejlesztési program, amelynek célja, hogy a 21. század kihívásait kezelni képes katonasággal rendelkezzen.

Már több mint 21 milliárd forintot vehettek kézhez az ötezres lélekszám alatti kistelepülések a Magyar Falu Programban – mondta el a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs kiemelte: 75 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Hozzátette: a kabinet szándéka, hogy az intézkedés ciklusokon átívelően működjön, ezért jövőre is 150 milliárd forintot különített el a programra.

Önkéntes nyugdíjpénztári teljes költségmutatót vezet be a Magyar Nemzeti Bank - jelentette be az MNB felügyeleti igazgatója. Nagy Koppány elmondta: ezzel 2020-tól az ügyfelek számára is összehasonlíthatóvá válnak az élet- és nyugdíjbiztosítók, illetve a pénztárak költségei. Hozzátette: a jegybank azt várja, hogy a döntés után mindkét piacon élénküljön a verseny.

Hat magyar város, Budapest, Győr, Veszprém, Pécs, Szeged és Debrecen is bekerült 30 európai ország legtöbb kreatív és kulturális lehetőséget rejtő 190 városa közé - közölte az Európai Bizottság. A kulturális életet, a kreatív gazdaságot és a lehetőségeket teremtő környezetet értékelő tanulmány szerint az egymilliónál nagyobb népességű városok között Budapest a kreatív szektoron belüli munkahelyteremtés területén ért el kiemelkedő, majdnem 90 százalékos eredményt.

A főpolgármester szerint Budapest a magyar gazdaság motorja a főváros gazdaságstratégiájának elfogadása óta. Tarlós István a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén kiemelte, négy éve célként fogalmazódott meg az, hogy Budapest 2030-ra Közép-Európa vezető gazdasági térsége legyen. Idén a második negyedévben a magyar GDP növekedés Európában az egyik legmagasabb, 5,1 százalék volt, és Budapesten termelik meg több mint harmadát.

Több területen is változást sürgetnek az LMP politikusai Budapesten, a 10. kerületben. Schmuck Erzsébet elmondta: az önkormányzati választás tétje, hogy az emberek nagyobb beleszólást kapnak-e a közügyekbe. A párt országgyűlési frakcióvezető-helyettese Kőbánya környezetvédelmi problémáiról is beszélt, elsősorban a ferihegyi reptér okozta zaj- és egyéb szennyezésről. Tóth Balázs, az LMP kőbányai önkormányzati képviselője és listavezetője a közétkeztetés önkormányzati átvételét szorgalmazta.

Az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére és az euró bevezetésére szólította fel a kormányt a Demokratikus Koalíció. Barkóczi Balázs szóvivője egy fórumon azt mondta, hogy több alapvető élelmiszer ára is a nettó keresetnövekedést meghaladó mértékben emelkedett az elmúlt két évben, a kormány pedig nem tesz semmit. A szóvivő azt is közölte: Európában Magyarországon a legmagasabb a forgalmi adó, ezért mindenképpen mérsékelni kell azt.

Az idén 1.600 esetben állapítottak meg életveszélyt a kémények ellenőrzésekor a Fővárosi Kéményseprőipari vállalat munkatársai. Kovács Balázs, a társaság ügyvezetője elmondta: szeptember végéig a Budapesten működő 1 millió kémény háromnegyedét sikerült ellenőrizni.Hozzátette: ezerből 3 kémény életveszélyes, illetve minden száz kéményből 4-et javítani kell.

Bekerült az amerikai Nemzeti Könyvdíjra jelölt könyvek szűkített, öt címet tartalmazó listájára Krasznahorkai László Báró Wenckheim hazatér című regénye. A 2016-ban megjelent mű az idegen nyelvről angolra fordított művek újonnan létrehozott kategóriájában szerepel. A National Book Awardot a második legjelentősebb irodalmi elismerésként tartják számon a Pulitzer-díj után az Egyesült Államokban.

Csillagászati kutatásokért egy kanadai-amerikai és két svájci tudós, James Peebles kozmológus, Michel Mayor asztrofizikus és Didier Queloz csillagász kapja az idei fizikai Nobel-díjat. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint James Peebles elméleti felfedezései hozzájárultak a világegyetem ősrobbanás utáni fejlődésének megértéséhez, Michel Mayor és Didier Queloz pedig felderítette kozmikus szomszédságainkat ismeretlen bolygókra vadászva.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×