eur:
395.72
usd:
369.46
bux:
70647.04
2024. június 26. szerda János, Pál
Egy milliárd forintnak megfelelő összegért kelt el a néhai John Lennon gitárja. Forrás: X / Matt Higgins
Nyitókép: Forrás: X / Matt Higgins

Egy vagyont adtak a néhai John Lennon gitárjáért

Eladási rekordot döntött John Lennon 12 húros Hootenanny akusztikus gitárja, amelyet 2,3 millió fontért (egymilliárd forintért) vásárolt meg telefonos licitáló szerdán, a New York-i Hard Rock Caféban megrendezett árverésen.

Az egykori Beatles együttes eddig aukcióra bocsátott gitárjai közül a Lennon gitárjáért kifizetett összeg új rekordot állított fel.

Lennon a Beatles 1965-ös Help című albumának felvételén, és az azonos című filmben játszott az akusztikus hangszeren, amelyet az utóbbi ötven évben senki sem látott, és a közelmúltban egy ház padlásáról került elő.

A Julien's Aukciósház kétnapos árverését vezető David Goodman hangsúlyozta, hogy Lennon gitárja nemcsak zenetörténeti jelentősége miatt fontos, hanem azért is, mert a zenész halhatatlan hagyatékának szimbóluma.

A gitár a Beatles együttestől a skót gitároshoz, Gordon Wallerhez került, aki később együttese turnészervezőinek adta. Az évtizedeken át elveszettnek hitt gitárt egy költözés során találták meg, és elárverezése előtt felújították. Értékét 485-647 ezer font (220-295 millió forint) közé becsülték.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.26. szerda, 18:00
Szalai Máté
Közel-Kelet-szakértő, az olaszországi Ca’Foscari Egyetem kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×