eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
HOLLYWOOD, CA - AUGUST 19:  Actor Bruce Willis attends the premiere of Dimension Films Sin City: A Dame To Kill For at TCL Chinese Theatre on August 19, 2014 in Hollywood, California.  (Photo by Kevin Winter/Getty Images)
Nyitókép: Kevin Winter/Getty Images

Akit a pimasz mosolyért imád a világ – Bruce Willis pályájáról

Bruce Willis kognitív képességeit befolyásoló egészségi állapota miatt felhagy a színészi pályával – közölte szerdán az amerikai filmsztár családja. Azt írták: az elmúlt időszakban egészségi problémái adódtak, nemrég beszédzavart állapítottak meg nála, ami hatással van a kognitív képességeire. A Golden Globe- és Emmy-díjas színész pályájáról Szöllőskei Gábor filmes szakújságírót kérdeztük.

Szöllőskei Gábor filmes szakújságíró szerint Bruce Willis egészségi állapotára vonatkozó bejelentés magyarázattal szolgálhat arra, hogy a hollywoodi legenda az utóbbi évek miért csak rövidebb jelenetekben tűnt fel, illetve arra, hogy miért csak alsóbb kategóriás filmekben vállalt kisebb szerepeket, amiket pár forgatásai nap alatt letudhatott. „Másra, ezek szerint nem nagyon volt képes, igaz, néha-néha befigyelt egy-egy nagyobb filmben, de általában csak kisebb, bár fontos szerepekben” – fogalmazott a szakértő, példaként említve Edward Norton Árva Brooklynját,

Bruce Willis hosszú pályája során – a többi között – olyan, mára ikonikus moziban szerepelt, mint a Drágán add az életed!, Az utolsó cserkész, a Ponyvaregény, a 12 majom, A Sakál, a Hatodik érzék, A Nap könnyei, az Alvilági játékok, de emellett sorozatokban is feltűnt, például a Jóbarátokban. Szöllőskei Gábor véleménye szerint a színész kvázi filmtörténelmet csinált a Drágán add az életed!-del, hiszen a 80-as évek akciófilmjeire addig az volt a jellemző, hogy a főhőst egy „macsó, kigyúrt, egyszemélyes hadsereg” testesíti meg, mint mondjuk Sylvester Stallone vagy Arnold Schwarzenegger, ezzel szemben Bruce Willis addig egy vígjátéki színész volt, egy említésre méltó filmmel a háta mögött, a Nem látni és megszeretnivel, és elsősorban A simlis és a szende című sorozatból volt ismert a tévés körökben, ahol egy laza, nagy dumás, inkább komikus szerepet hozott. Éppen ezért sokak ellenérzéssel is viseltettek azzal, hogy a Die Hardban Bruce Willis szerepel – olyannyira, hogy a filmet nem is az ő arcával reklámozták, a plakátokon pedig csak a Nakatomi felhőkarcoló látszott. „De mint tudjuk, óriási siker lett a Die Hard, és nagyban meghatározta onnantól kezdve az akciófilmek nyomvonalát, hogy nem kell egy kigyúrt, hatalmas, dagadó izmokkal megáldott színész a főszerepbe, elég egy »átlagember« is” – magyarázta a filmes szakújságíró, aki szerint onnantól kezdve ezt próbálták mások is másolni.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy a Drágán add az életed! Bruce Willisnek meghozta az akciófilmes imidzsét, ugyanakkor egyáltalán nemcsak akciósztár volt utána sem, hanem folyamatosan lavírozott a műfajok között, amik között voltak nagy sikerek és bukások egyaránt. Sőt, még az utóbbi kategóriába tartozó filmjei is, amik mondjuk Arany Málna-díjat nyertek, például a Hudson Hawk – Egy mestertolvaj aranyat ér, még azoknak is van egyfajta kultusza – jegyezte meg Szöllőskei Gábor.

Nem beszélve a sikeres filmjeiről, a már említetteken túl mondjuk az Ötödik elemről vagy az Armageddonról.

„Nagyon sokáig, a 80-as évek végétől a 2010-es évek közepéig, tényező volt Hollywoodban”

– emelte ki.

„Bruce Willis egy megkerülhetetlen hollywoodi ikon, sok-sok nagyszerű filmmel, és bár Oscar-jelölése nincsen, nem is a díjnyertes alakításaiért szerettük, hanem inkább a pimasz mosolyáért, amit nagyjából minden filmjében eleresztett” – tette hozzá a filmes szakújságíró.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×