eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató, Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója és Medveczky Ádám, Liszt-, Kossuth- és Prima Primissima Díjas karmester (b-j) a Bach Mindenkinek Fesztiválról az Erkel Színházban tartott sajtótájékoztatón 2022. március 8-án. Március 16-tól a Kárpát-medence hatvan településén százötven ingyenes koncerten szól a zeneszerző muzsikája.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál

Március 16-tól immár nyolcadik alkalommal indul útjára Johann Sebastian Bach születésnapja alkalmából a Bach Mindenkinek Fesztivál. A Kárpát-medence legtöbb helyszínére eljutó rendezvénysorozat során 150 ingyenes fesztiválesemény látogatható. 

Szerdán kezdődik a Bach Mindenkinek Fesztivál: a Kárpát-medence hatvan településén százötven ingyenes koncerten szól a zeneszerző géniusz muzsikája.

"A járvány miatt az elmúlt két évben nagyrészt online zajlottak a Bach Mindenkinek Fesztivál koncertjei, ezek 2021-ben így is 200 ezer emberhez jutottak el. Idén mi lehetünk az első nagyfesztivál, amely élő közönség előtt valósul meg" - mondta Kovács Zalán László tubaművész, fesztiváligazgató.

A fesztivál az év végéig zajlik, a fő időszak március 31-ig tart.

  • A március 16-i nyitókoncerten a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Karának hallgatói játszanak,
  • 20-án a budai Várban szabadtéri koráléneklés lesz, itt Medveczky Ádám vezényli a Nemzeti Énekkart, kísér a Szolnoki Légierő Zenekar.
  • Március 21-én, Bach 337. születésnapján az ORFK Rendőrségi Igazgatási Központjában,
  • 27-én a tatai Esterházy Kastélyban,
  • 29-én a Gödöllői Királyi Kastélyban lesz koncert.

Fővárosi helyszín lesz a MOMKult, a Hagyományok Háza, a Millennium Háza, vidéken a pannonhalmi és a tihanyi apátság vagy a debreceni református templom.

"A programok egyharmada határon túli településeken lesz, köztük lesz Kassa, Komárom, Nagyvárad, Kézdivásárhely, de lesznek koncertek Szerbiában, Horvátországban, Szlovéniában és Ausztriában is. A megszervezett kárpátaljai programjainkat a háború miatt törölni kellett, de amint lehetőség lesz, ezeket pótolni fogjuk. A fesztivál helyszínein idén a Magyar Gyermekmentő Alapítvány munkatársai gyűjtenek jótékony célra, de a fesztivál honlapján is lehet adakozni. A gyermekek segítése az Ukrajnából a háború elől ideérkezett családok szempontjából most különösen fontos" - hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

A fellépők között lesz mások mellett Medveczky Ádám, Hegedűs Endre, Pitti Katalin, Rohmann Ditta, a Magyar Állami Operaház énekkara és zenekar, a Nemzeti Énekkar, a Budapesti Fesztiválzenekar, az Óbudai Danubia Zenekar, a MÁV Szimfonikusok, a Savaria Szimfonikusok kamaraegyüttesei. Mint elhangzott, a fesztiválon barokk fúvós hangszerek és modern hangszerek egyaránt megszólalnak, Aszódon egy kétméteres Bach-bábot lehet felöltöztetni, Szolnokon irodalmi előadás lesz, Miskolcon zenész kosztümös színház.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×