eur:
392.8
usd:
366.08
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: IMDB

Rágalmazásért feljelentették a Netflixet az Olof Palme gyilkosságról szóló sorozat miatt

Egy 2000-ben elhunyt grafikust tüntetnek fel a megoldatlan bűntény elkövetőjeként.

Rágalmazásért feljelentették Svédországban a Netflix streamingszolgáltatót az 1986-ban merénylet áldozatává vált Olof Palme miniszterelnök feltételezett gyilkosáról szóló új sorozata, A valószínűtlen gyilkos miatt.

A 35 év után tavaly megoldatlanul lezárt hivatalos vizsgálat Stig Engströmöt, a Skandia biztosítótársaság 2000-ben elhunyt grafikusát nevezte meg a gyilkosság, a svéd történelem leghíresebb bűnügye fő gyanúsítottjaként, anélkül, hogy valaha is bebizonyosodott volna a bűnössége.

A meg nem nevezett személy által indított kereset azzal vádolja az amerikai óriáscéget, hogy a sorozat forgatókönyvében a közismert tényeket olyan "teljesen alaptalan" állításokkal egészítette ki, amelyek nem szerepelnek Thomas Pettersson újságíró a filmet megihlető oknyomozó könyvében, és ezzel egyértelmű rágalmazást követ el – közölték a svéd igazságügyi hatóságok.

Olof Palmét 1986. február 28-án este lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött a feleségével, Lisbettel egy moziból, amely a biztosítótársaság székházához közel volt. A baloldali-liberális kormányfővel politikailag szemben álló Engström kezdettől tanúként szerepelt az ügyben, de hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, mert számos szemtanú olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely illett rá. A közelben dolgozó Engström maga sem tagadta, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, de azt mondta, hogy ő csak megpróbálta újraéleszteni az áldozatot.

A Netflix sorozata úgy ábrázolja Engströmöt, mint aki lelőtte a politikust, és hogy elterelje magáról a gyanút, úgy állította be magát a nyomozás során, mintha csak egy, az irodájából későn távozó szemtanú lett volna.

A sorozat minden epizódjának végén felirat figyelmezteti a nézőket, hogy képzelet szülte alkotásról van szó, amelyet csupán megihletett Pettersson könyve, és hogy sosem bizonyították Engström bűnösségét.

Az AFP francia hírügynökség szerint szerint a sorozat nagy nézettségnek örvend Svédországban, ugyanakkor sok kritikát is kivált. Engström második felesége, Margareta "személyes támadásnak" nevezte, hogy a sorozat azt sugallja, ő is gyilkosnak tartotta néhai férjét, ugyanakkor ő – mint mondta – nem szándékozik pert indítani a tartalomszolgáltató ellen.

A Netflix honlapján olvasható ajánló szerint "a sorozat bemutatja, hogy a férfi, aki állítása szerint pusztán szemtanúja volt Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolásának, hogyan úszhatta meg a gyilkosságot".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×