eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az Art Market Budapest vásár a Bálna Budapest rendezvényterében 2021. október 6-án. Mintegy 30 ország 120 kiállítójának részvételével, új helyszínen, a Bálna Budapest épületében rendezik meg október 7. és 10. között a 11. Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásárt, együttműködésben a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivállal.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtökön nyit az Art Market Budapest képzőművészeti vásár

Négy kontinensről 120 galéria, intézmény és művészeti projekt mutatja be több mint 500 magyar és nemzetközi képzőművész és fotográfus több ezer munkáját csütörtöktől vasárnapig a 11. Art Market Budapest (AMB) kortárs képzőművészeti vásáron a Bálna Budapest épületében.

Tíz év után új helyszínen és az eddiginél valamivel nagyobb, 7000 négyzetméteres területen jelentkezik az AMB, amelynek látogatói a megszokott, erős művészeti felhozatal mellett immár a Bálna Budapest lenyűgöző kortárs tereiben találkozhatnak mintegy 30 ország alkotóinak munkáival - mondta el a vásár szerdai sajtóbejárásán Ledényi Attila alapító-igazgató.

Az AMB iránti nemzetközi és hazai érdeklődés a koronavírus-világjárvány okozta utazási nehézségek ellenére is növekedett: több nemzet, például Libanon vagy Finnország kiállítói most képviseltetik magukat először; argentin, kolumbiai és chilei galériáknak köszönhetően erős az idei latin-amerikai jelenlét, miközben Magyarország összes jelentős művészeti galériája is jelen lesz az Art Market Budapesten.

A régió legnagyobb kortárs művészeti vásáraként az AMB kiemelt figyelmet fordít a Visegrádi Négyek (V4) országaira, így erős cseh-lengyel-szlovák fókusszal nyílik meg az idei rendezvény.

Külön V4 sziget hívja fel a figyelmet a régió néhány kiemelt kiállítójára. Itt mutatkozik be a prágai Hunt Kastner Galéria olyan "régiós sztárokkal", mint Anna Hulacová és Eva Kotatková, az Einspach Fine Art & Photography idén Drozdik Orshi solo show-jával jelentkezik, míg Varsóból az Apteka Sztuki, Pozsonyból pedig a White & Weiss Galéria csatlakozik.

Nagy méretű standdal mutatkozik be a Várfok Galéria, amely az idén száz éves Francoise Gilot előtt tiszteleg, de olyan művészek munkáit is felvonultatja, mint Aatoth Franyo, Czigány Ákos vagy Korniss Péter.

A vásár egyik legértékesebb magyar műtárgyát, Bak Imre Ünnep című, 1969-es festményét is kiállítja az acb Galéria,

míg a NACO (Nagyházi Contemporary) a fiatal magyar művészekre helyezi a hangsúlyt.

Az egyik legelismertebb élő magyar képzőművész, a nemrég a londoni Tate Modernben önálló kiállítást kapó Maurer Dóra munkái köré épül a Vintage Galéria standja, a New York-i Dobbin Mews pedig Böröcz András műveit hozza el. A szintén New Yorkban élő magyar alkotó pénteken performansszal is jelentkezik az AMB-n.

Kibővített standdal mutatkozik be a Molnár Ani Galéria (mások mellett Benczúr Emese, Konok Tamás és Waliczky Tamás munkáival), a Missionart (Hencze Tamás, Keserü Ilona, Lakner László és Nádler István festményeivel) és a balatonfüredi Zsdrál Art is, amely kiemelt helyen mutatja be Botos Péter üvegszobrait.

A bécsi Alte Schmiede egyik fókuszba állított alkotója Bakos Tamás, aki hajléktalan utcaművészből lett a bécsi művészeti színtér egyik fontos szereplője, a Darwin Buffet Art Lab (Budapest) pedig a Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjéről is ismert Milorad Krstic munkáiból mutat be válogatást.

Az általa "becsomagolt" épületekről világhírű, tavaly elhunyt Christótól hozta a vásár talán legdrágább műtárgyát az Initio Fine Art (London/Budapest),

de Christo, Sam Francis és Robert Indiana kisebb munkái a kolozsvári Iago színes anyagában is felbukkannak.

Külön szinten kapott helyet az AMB fotóművészeti szekciója, az Art Photo Budapest. Dupla standon mutatkozik itt be a Robert Capa Központ, amely névadója munkái mellett a Futures Európai Fotográfiai Platform fiatal magyar alkotói - mások mellett Mónus Márton és Bede Kincső - képeiből válogat.

A művészeti vásár külön V4 szigetet hozott létre a fotós szekcióban is, emellett állította fel standját a bécsi Photon Vienna, amely a Vladimir Birgus fotóit helyezi a középpontba. A cseh fotóművész munkáiból az AMB keretében a Budapest Music Centerben kiállítás is nyílik.

A Bálna Budapest földszinti tereiben láthatók a New Visegrad Photography és - a Magyar Divat & Design Ügynökséggel együttműködésben - a 360 Design Budapest kiállítások, a legfelső szint pedig az Inside Art nemzetközi műtárgypiaci konferencia beszélgetéseinek ad otthont, de több külső helyszínen is kapcsolódnak kísérőrendezvények az Art Markethez.

A vásár védettségi igazolvánnyal lesz látogatható, a részletes program a rendezvény honlapján olvasható.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×