eur:
392.81
usd:
367.87
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
BEVERLY HILLS, CA - JUNE 07:  (L-R) Danny Glover, Richard Donner, Mel Gibson and Rene Russo arrive at The Academy Celebrates Filmmaker Richard Donner at Samuel Goldwyn Theater on June 7, 2017 in Beverly Hills, California.  (Photo by Joshua Blanchard/Getty Images)
Nyitókép: Joshua Blanchard/Getty Images

Elhunyt Richard Donner

91 éves korában elhunyt Richard Donner, az 1978-as Superman és a Halálos fegyver-filmek legendás rendezője.

A Deadline jelentése szerint a rendező felesége, munkatársa, üzleti partnere, Lauren Schuler Donner közölte a halálhírt, azt viszont nem, hogy mi okozta a direktor halálát. Richard Donner producerként máig aktív volt, többek között azon dolgozott, hogy összejöjjön a Halálos fegyver 5. része - írta az IGN a Deadline.com híradása alapján.

Richard Donald Schwartzberg néven született a New York-i Bronxban 1930. április 24-én. Eredetileg nem rendezőnek, hanem színésznek készült, és szerepelt is egy tévésorozatban, amelyet Martin Ritt, klasszikus tévé- és filmrendező készített, ám éppen Ritt tanácsolta neki azt, hogy próbálkozzon a rendezéssel. Fel is vette Donnert asszisztensnek.

Tévés pályafutása során több mint 25 sorozatot dirigált, köztük a The Man from U.N.C.L.E.-t (1964), amelynek alapján 2015-ben Guy Ritchie készített mozifilmet Armie Hammer és Henry Cavill, a Supermant is eljátszó szupersztár főszereplésével.

Első nagyjátékfilmjét 1961-ben rendezhette meg: ennek címe X-15, és a NASA nagy űrprogramja szellemében készült, főszereplői pedig tesztpilóták, akik utat törnek az űrrepülésnek. Az áttörést számára nem a Superman, hanem a 2 évvel korábban bemutatott okkult horror, az Ómen (1976) hozta meg, amely szintén hatalmas sikert aratott a mozipénztáraknál.

nagyobb sikert hozott Donner számára az 1978-as Superman, amelyet a Warner Bros. karolt fel. A Christopher Reeve, Gene Hackman és Margot Kidder főszereplésével készült képregényfilm áttörés volt a szuperhősfilmek történetében, hiszen nagyköltségvetésből készült (55M$), sztárokat vonultatott fel, még ha magát Reeve-et ez tette is sztárrá, és nem utolsósorban elképesztő sikert hozott, 300M$ összbevételt termelt.

Néhány kevésbé jól sikerült film után a Halálos fegyver 1987-ben újra meghozta Richard Donner számára a bombasikert. A Shane Black (Predator) által írt, Mel Gibson és Danny Glover főszereplésével készült akció-vígjáték a nyolcvanas évek haverzsarufilmjeinek (Beverly Hills-i zsaru, 48 óra) egyik legjobb darabja lett. 1989-ben mutatták be a Halálos fegyver folytatását, majd 1992-ben a harmadik, 1997-ben pedig a negyedik rész is megjelent.

Az ő nevéhez fűzödik a Bérgyilkosok Sylvester Stallone-nal, Antonio Banderasszal és Julianne Moore-ral a főszerepekben, a Sólyomasszony (1985) és a Szellemes karácsony (1988) a fantasy emlékezetes alkotásai, és a Kincsvadászok is (1985), a családi kalandfilm klasszikusa.

Donner a feleségével közösen produkciós céget alapított, a The Donner's Company a szintén nagysikerű X-Men-filmek producere lett.

(A nyitóképen, balról jobbra: Danny Glover, Richard Donner, Mel Gibson és Rene Russo a 2017-es Oscar-gála előtt, ahol Richard Donner rendezői pályafutását is elismerték.)

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 09:37
×
×
×
×