eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója beszédet mond a színház új játszóhelye, a Thália Télikert avatásán 2019. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Kálomista Gábor: a filmnek és a színháznak nem feladata a direkt politikai állásfoglalás

A téma ott hevert a földön feldolgozatlanul, elvarratlan szálakkal és fekete foltokkal - ezért gondoltak producertársával, Helmeczy Dorottyával arra, hogy megfilmesítik a 2016-os őszödi beszédet - mondta el az InfoRádiónak Kálomista Gábor.

A filmnek és a színháznak nem feladata a direkt politikai állásfoglalás, ezért is volt külön öröm, hogy egy olyan angol rendezővel készülhet el Kálomista Gábor új filmje, aki kívülről látja az eseményeket - mondta el az InfoRádiónak a készülő film producere, a Megafilm Kft. tulajdonosa. A 2006-os öszödi beszédet feldolgozó politikai krimi akár már idén a mozikba kerülhet.

"Magyarországon eddig ismeretlen műfaj a politikai krimi, talán most kapóra jön a 15 éves évforduló. Sok érdekes szál van a filmben: a 2006-os őszödi beszéd elhangzásának körülményei, annak kezelése, az, hogy hogyan és mikor került ki, valamint hogy milyen politikai eszközöket használtak arra, hogy ne kerüljön ki. A fő történetszál egy fikció, egy fiatal szerelmespár kapcsolata, ezen keresztül és főleg az ő szemszögükből éljük meg az akkori világot és a történeket."

A producer szerint a történelemmel akkor is foglalkozni kell, ha ez a közelmúlt történelme.

"Kétségkívül 21. század legnagyobb hatású beszéde volt, ami mérhetetlen károkat okozott az országnak. Megpróbáltunk olyan információk birtokába is jutni, amelyek érdekesebbé teszik a filmet, és ezért sok emberrel beszéltünk. Vannak olyanok, akik úgy gondolták, hogy részt vettek ebben, de most kínosnak érzik - vagy mert már nem aktív szereplői a politikai életnek, vagy mert azok és van bennük némi félelemérzet. Azt hiszem, a baloldalon sem volt abban teljes egyetértés, ahogy az ügy kezelődött vagy ahogy a beszéd elhangzott."

Kálomista Gábor hangsúlyozta: az őszödi beszédet feldolgozó film nem lesz politikai állásfoglalás, a történtekről a közvélemény mondott és mond ítéletet. Úgy véli, ha valaki filmet készít, annak "le kell tennie a politiai batyuját" és legjobb tudása szerint meg kell valósítania azt a forgatókönyvet, amelyre vállalkozott. "Ezért is örülünk annak, hogy egy angol rendezőt találtunk Keith English személyében, aki teljesen kívülről látja a dolgot és egy nagyon jó filmet akar csinálni, továbbá hogy egy zseniális operatőr, Josep M. Civit, aki Pedro Almodovarral és Brian De Palmaval készített filmeket".

A forgatási munkák az elmúlt napokban zárultak le, jelenleg gőzerővel zajlanak az utómunkálatok és rövidesen eldől, mikor kerülhet a mozikba a Megafilm a 110 perces politikai krimije – már idén ősszel, vagy 2022 elején.

Keith English, akinek legutóbbi, The More You Ignore Me címet viselő filmje 2019-ben elnyerte a brit National Film Awardson a legjobb vígjátéknak járó elismerést. Az Origo írása szerint a filmről a következőt nyilatkozta: "Úgy vélem, ez egy elég meglepő film lesz. Sokan találgatják, hogy vajon miről szól majd, és mi a célja? Én csak annyit mondok, hogy nem az lesz, aminek gondolják. Azt remélem, hogy a nézők élvezni fogják."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×