eur:
392.14
usd:
366.51
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Unplash

Lesz miért a képernyőkre tapadnia kicsiknek, nagyoknak

Gyermekkönyv-fesztivál, bábszínházi előadások és az első szerelemről szóló ifjúsági filmek – online programok várják a gyerekközönséget húsvétkor és a tavaszi szünet idején.

A HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum április 2-a és 4-e között online minifesztivált szervez a Facebookon, ahol olyan gyerekkönyvkiadók mutatkoznak be legújabb kiadványaikkal, mint a Csimota, a Kolibri, a Scolar, a Pagony, a Móra vagy a Manó- és Menő Könyvek. Bár sok online beszélgetés a szülőknek szól, hiszen olyan kérdéseket vitatnak meg, miért fontosak a mesék a gyerekek életében, vagy hogy féltsük-e a gyerekeinket a krimitől, de a szerzőkkel készült diszkurzusok már az ifjú olvasókat is érdekelhetik. Pénteken 18 órától pedig a Papírszínház előadásai várják a kicsiket.

A Müpa Home ifjúsági koncertekkel várja a gyerekeket szombaton és vasárnap 14 órától a képernyők elé. Az első nap Trillák és sárkányfülek címmel a Stockholmi Királyi Filharmonikus Zenekar ismerteti meg a fiatalokat a szimfonikus zenekar hangszereivel. A második nap pedig egy portugál produkciót vetítenek, ahol Saint-Saëns Az állatok farsangja című műve hangzik majd fel.

A bábszínházak is több online vetítést tartanak

A 6–10 éves korosztálynak ajánlja a Kolibri Színház Novák János rendezését a Mágikus állatok iskoláját. Ezek az állatok megkönnyítik a gondokkal küszködő gyerekek életét az iskolában, vidám helyzeteket teremtenek. Az előadás pénteken 18 órától online elérhető.

A Budapest Bábszínház az óvodásokat várja pénteken 10 óra 30 perctől Beatrix Potter klasszikusával, a Nyúl Péterrel. Vasárnap pedig szintén ugyanebben az időpontban már a kisiskolásoknak is ajánlható bábjátékot, a 80 nap alatt a Föld körül című előadást játsszák, ahol a bábok segítségével gőzhajóval utaznak Hongkongba, elefántháton barangolnak az indiai őserdőben, lóháton pipázgatnak sziú indiánokkal, és végül léghajóval visszarepülnek Londonba.

Cirkusz

A Fővárosi Nagycirkusz online műsorán a tavaszi szünetben is a Dinasztiák című produkció látható, amely a világhírű magyar artistaművészet előtt tiszteleg. Eötvös Christofer például egy illuzionista számot mutat be, valamint Richter Kevin és csoportja új deszkaszámát is láthatják, a Richter és Ádám cirkuszi dinasztiák tagjai pedig közösen adnak elő egy lovasakrobata számot, de lesznek bohócok, zsonglőrök, papagáj és kutya idomár bemutatók is.

Zoomos múzeumozás

Szünetelő címmel a tavaszi szünetben online múzeumi programra várja a legfiatalabb látogatókat a Magyar Nemzeti Galéria. A félórás virtuális barangolásokon a gyerekek műalkotásokkal ismerkedhetnek meg. Április 6-án, délelőtt 11 órakor kezdődik a foglalkozás, aminek témája: Színek, színek, színek – a 4 és 8 év közötti gyermekeket várják. Április 7-én pedig Léghajóval a távolba címmel Szinyei Merse Pál híres festményétől kiindulva, a 6–12 éves korosztály az figyelheti meg, hogy, hogyan ábrázolják a művészek a különféle tájakat, megtudhatják, milyen látnivalók ihlették meg Csontváryt, és mi vonzotta távoli vidékekre a nagy francia festőt, Gauguint. A két program Zoom platformon zajlik, ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

A kiskamaszoknak remek ifjúsági filmeket kínálnak a streaming-szolgáltatók

A Budapest Távmoziban pénteken 19 órától Robert De Niroval és Uma Thurmannel a Nagyapa hadművelet című film látható. A de Niro alakította nagypapa családja unszolására beköltözik a lányáékhoz, ezzel akaratlanul is kitúrva középső unokáját, Petert a szobájából. A padlásra száműzött fiú azonban úgy dönt visszaszerzi azt, ami az övé.

Az első szerelemről, kamaszkori nyarak feledhetetlen történetéről is sugároznak két remek filmet.

A Tess és én című német-holland családi film két csodabogár kamasz barátságáról és a veszteségek feldolgozásáról szól, egy dűnékkel és sok bicikliúttal tarkított holland szigeten. Az alkotás a Cinegon érhető el.

Szintén szigeten játszódik, New England partjainál, 1965 nyarán a Holdfény királyság, ami két 12 éves gyerek történetét meséli el, akik szerelmesek lesznek, titkos egyezséget kötnek és együtt a vadonba szöknek. A Budapest Távmozi húsvéthétfőn este 20 órától vetíti a Wes Anderson filmjét, a rendezőre jellemző különleges, színes látványvilággal és olyan sztárokkal, mint Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Tilda Swinton, Harvey Keitel, és Frances McDormand.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattantak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. Amerikában a pozitív gyorsjelentési szezon lendítette fel a hangulatot. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×