eur:
393.79
usd:
364.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Rudolf Péter rendező Moliere Az úrhatnám polgár című zenés vígjátékának próbáján a Pécsi Nemzeti Színházban 2019. december 4-én. A darabot december 6-án mutatják be.
Nyitókép: Sóki Tamás

Etikai kódex vigyáz mostantól a Vígszínház tagjaira

Több hónapos munka után, szakértők, ügyvédek, a Színházi Dolgozók Vígszínházi Alapszervezete és az intézmény Művészeti Tanácsa bevonásával elkészült a Vígszínház Etikai Kódexe és Eljárási Rendje. A teátrum igazgatója szerint a dokumentumnak visszatartó ereje lesz. Rudolf Péter az InfoRádiónak azt mondta: olyan színházi közeget szeretnének teremteni, amelyben a szexuális abúzus fel sem merülhet.

Az Etikai Kódex és Eljárási Rend elkészítésekor nagyon komplikált élethelyzeteket kellett a jog nyelvére lefordítani, miközben nem egy bírósági eljárás professzionista ügyvédei vagyunk, hanem csupán a színházat ismerő emberek – mondta Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója. Példaként említette, hogy kategorizálni kellett az egyébként a színház fűtöttségére jellemző, de normális esetben kizárólag a jelenetért és előadásért megszülető helyzeteket, gátat szabva a túlburjánzásoknak.

Az etikai kódex szerint ha valaki úgy érzi, hogy valamilyen verbális vagy tettleges zaklatás érte, akár anonim mód is lehetősége lesz eljárás kezdeményezni. Az ügyet egy jogász, egy pszichológus és egy, a közeget jól ismerő színházi ember bevonásával vizsgálják ki. A teátrum igazgatója megjegyezte, az etikai kódex már önmagában is visszatartó erő lehet, de a súlyos ügyeknek a munkáltatói következményei is lesznek

A Biztonságos Terek Alapítvány és a Vígszínház saját tapasztalatait alapul vevő, számtalan ügyvéd segítségével, hosszú hónapok alatt összeállított kódex tehát azt segíti, hogy az érintettnek ne kelljen évekig szoruló gyomorral ülnie, hogy el merje-e indítani az eljárás. Másfelől, ha „az inga kileng a túloldalra”, a felesleges támadásnak kitett kollégát is védi – tette hozzá az igazgató.

Rudolf Péter a Vígszínház korábbi igazgatójával, Eszenyi Enikővel szembeni eljárásra utalva kiemelte, a most elkészült kódex eljárási rendje az intézmény igazgatójára nem vonatkozhat, ugyanis munkáltatói jogokat saját maga fölött nem gyakorolhat. Emiatt jelezte is a fenntartóknak, hogy ennek mintájára, akár továbbgondolva, jöjjön létre az egész szakmában a vezető beosztásúakkal kapcsolatban egy hasonló eljárási rend. Jelenleg a felügyelőbizottsághoz futhatnak be ilyen jelentések, ahol nem feltétlen jogászok, pszichológusok és színházi emberek ülnek.

Eszenyi Enikő konkrét ügyével kapcsolatban hozzátette: a felügyelőbizottság jelentése elkészült, ennek részleteivel, illetve következtetéseivel viszont az eljárás kezdeményező önkormányzat tud szolgálni. Arról viszont nincs tudomása, hogy lesz-e folytatása az ügynek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×