eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk
Kék színnel világítják meg a gyermekjogok világnapján a Művészetek Palotáját (Müpa) 2018. november 20-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Nem akárkit hív a nappalinkba a Müpa

Fiatal szupersztárok orosz klasszikusokat vonultatnak fel - a Nemzeti Filharmonikus Zenekar közreműködésében.

Különleges hangversenyt kínál a Müpa home csütörtök estére (19.30), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar online hangversenye egy külföldön nemzetközi sikereket arató fiatal magyar karmesterrel egy kiváló ifjú orosz csellóvirtuózzal és csupa orosz művekkel jelentkezik.

A megszólaló művek – bár Csajkovszkij két alkotása 1877-ben, illetve 1880-ban, Prokofjevé 1917-ben keletkezett – mind a klasszikus stílus igézetében születtek, azt a könnyedséget és áttetsző hangzást teremtik meg újra, amely Mozart és Haydn korát jellemezte.

A pályája elején járó Hontvári Gábor nemrég a világ egyik legrangosabb megmérettetésén, a frankfurti Solti György Nemzetközi Karmesterversenyen kapott megosztott második díjat. A budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a weimari Franz Liszt Hochschule für Musik neveltje, a würzburgi Mainfranken Theater első karmestere és helyettes zeneigazgatója. A koncert szólistája Alexander Ramm, aki az alábbi videóüzenetben ajánlja a hangversenyt:

A kiváló csellóművész Vlagyivosztokban született 1988-ban. A Moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult, 2015-ben ezüstérmet nyert a moszkvai Nemzetközi Csajkovszkij Versenyen. Olyan karmesterekkel lép fel, mint Vladimir Jurowski és Valerij Gergijev, olyan partnerekkel muzsikál, mint Julian Rachlin és Gyenyisz Macujev. Csajkovszkij Változatok egy rokokó témára című műve a zeneszerző saját klasszicizáló dallamához fűz nyolc elbájolóan könnyed és elegáns variációt. Prokofjev Klasszikus szimfóniája a múlt század eleji neoklasszikus stílus korai remeke, hasonló könnyedség jellemzi, mint a Mozart-rajongó Csajkovszkij éppen négy évtizeddel korábbi Vonósszerenádját. Világos formálásával, kiegyensúlyozottságával és lekerekített dallamaival ez a mű is adósa a klasszikának. Emellett szlávos zamatokra is felfigyelhetünk benne, no meg egy valcerre, amely már a romantika kedvelt műfaja.

A hangverseny megtekinthető a Müpa Budapest honlapján és YouTube-csatornáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×