eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Egy-egy szelet Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájából, az idei Magyarország tortájából és a pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortájából, Magyarország cukormentes tortájából az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Megvannak Magyarország idei tortái – képek

A fanyar gyümölcsök dominálnak az idén a Szent István-napi tortákban. A birsalmás, Curiositas elnevezésű torta lett idén Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortája pedig a Szentivánéji álom, amely fő összetevője a meggy.

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete idén tizennegyedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország tortája” versenyt. A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest.

Az első körben a nevezett tortákból választott ki a zsűri anonim módon hat tortát, majd a második körben újrakóstolták a döntős tortákat, és javaslatokat tettek azok tökéletesítésére. A döntőben a versenyzőknek a zsűri jelenlétében, élőben kellett elkészíteniük a tortákat, melyeket szakmai szempontok alapján pontoztak.

Budapest, 2020. augusztus 4.
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortájával, az idei Magyarország tortájával az Országház erkélyén 2020. augusztus 4-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere az idei Magyarország tortájával az Országház erkélyén. MTI/Koszticsák Szilárd

Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmesterének alkotása nyerte idén a versenyt. A fiatal cukrász az elmúlt évek versenyeinek rendszeres résztvevője volt, idén pedig

egy latin elnevezésű tortával, a Curiositasszal meg is nyerte a versenyt.

„A Curiositas latinul kíváncsiságot és különlegességet jelent – ismertette Füredi Krisztián az InfoRádiónak, megjegyezve, hogy azért is maradtak ennél a névnél, mert szerinte egy különleges tortáról van szó, ami kíváncsivá teszi az embereket. „Kíváncsian várjuk, hogy hogyan fognak rá reagálni” – tette hozzá.

Budapest, 2020. augusztus 4.
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortája, az idei Magyarország tortája az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Füredi Krisztián, a tápiószecsői Hisztéria Cukrászda cukrászmestere Curiositas tortája. MTI/Koszticsák Szilárd

A Füredi Krisztián a gyakorlati éveit a Gundel étteremben töltötte, a Curiositas torta fő összetevőit a Gundel torta ihlette, közéjük csempészte be egyik kedvenc alapanyagát, a birsalmát. A birsalma – ahogy fogalmaz – méltatlanul mellőzött gyümölcs, pedig a magyar gasztronómiai kultúrában évszázadok óta jelen van. A birsalma az egyetlen olyan magyar gyümölcs, ami nyers állapotban szinte élvezhetetlen.

Fantázia kell ahhoz, hogy ennek a gyümölcsnek a rejtett ízei előkerüljenek.

A tortó alsó része egy mandulás tészta, aminek az a különlegessége, hogy a mandulalisztet a cukrászmester a sütőben megpörkölte, így kicsit márkásabban érezni a mandulaízt. Erre került egy ropogós réteg, amely tejcsokoládéval és mogyoróolajjal van „megbolondítva” – magyarázta Füredi Krisztián. Ezt követi a mandula mousse, ami egy pici narancshéjjal kiegészülve nagyon kellemes mandulást ízt ad a tortának. Majd a torta fő része, a birsalmazselé következik, ami három összetevőből, birsalmapüréből, birsalmakompótból és birsalmapálinkából áll, és ez teszi különlegessé az édességet – tette hozzá a cukrászmester.

A Magyarország cukormentes tortája versenyt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány minden évben a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületével együtt hirdeti meg. Idén a pilisszentiváni JÓkenyér cukrászat csapata győzött,

Dienes Andrea cukrászmester vezetésével a Szentivánéji álom nevű tortával, amely fő összetevője a megy.

„Magyar alapanyagokat igyekeztünk válogatni hozzá. A fő alapíze a meggy, amely több textúrában is megjelenik a tortában – magyarázta a cukrászmester. – További része egy céklás-almás felvert, amire egy zabpelyhes-fehércsokoládés püré kerül, valamint egy zseléréteg is tarkítja a tortába. Mindezt egy meggyes-fahéjas krém zárja, végül pedig egy liofilizált meggyes-csokoládés ganache-zsal lett áthúzva a torta – magyarázta.

Budapest, 2020. augusztus 4.
A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortája, Magyarország cukormentes tortája az Országház Vadásztermében az augusztus 20-i nemzeti ünnep előtti sajtótájékoztatón 2020. augusztus 4-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
A pilisszentiváni JÓkenyér Cukrászat Szentivánéji Álom tortája, Magyarország cukormentes tortája. MTI/Koszticsák Szilárd

A torta csökkentett energiatartalmú, cukorbetegek, akár gluténérzékenyek is fogyaszthatják és könnyű elkészíteni – tette hozzá Dienes Andrea. „A torta szénhidrát tartalma szeletenként 13,3 g, a kalóriatartalma pedig 252,5 kcal, tehát a cukorbetegek bátran fogyaszthatják” – fogalmazott, arra is kitérve, hogy miután mandula és zablisztből, továbbá zabpehelyből készül, megfelelő zabliszt használatával a gluténérzékenyek számára is bátran fogyasztható.

Augusztus 19-től lehet megkóstolni a tortákat, országszerte több száz cukrászdában. Az árusító cukrászdák listáját augusztus 14-től megtalálják a www.cukraszat.net oldalon. A torták minőségének védelme érdekében az idei évben is csak az év végétől lesznek nyilvánosak a receptek, addig csak az ipartestület tagjai készíthetik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×