eur:
393
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Káel Csaba, a július 14. és 30. között Budapesten és Balatonfüreden zajló vizes világbajnokság nyitó- és záróesemények főrendezője, a Müpa vezérigazgatója a július 14-i megnyitóról tartott budapesti sajtótájékoztatón a 17. FINA Világbajnokság nyitóünnepségének helyszínén, a Lánchíd pesti hídfőjénél 2017. július 8-án. A nyitóünnepségen félezren táncolnak majd egyszerre: a produkció végigvezeti a nézőt az ország történelmén, amelyben mindig kiemelt szerep jutott a víznek, elsősorban a Dunának.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Káel Csaba: mi a közép-európai térségben vagyunk piacképesek

Tovább gyarapodhatnak a MüPa lehetőségei, ha létrejön mellette egy új élményközpont - fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Káel Csaba, aki filmügyi kormánybiztosként Andy Vajna "ívén" igyekszik dolgozni, figyelembe véve azt, hogy nem a tengerentúllal kell versenyezni, hanem egy 150 milliós piacon.

Összetett feladat filmügyi kormánybiztosnak lenni Káel Csaba szerint, aki az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt idén szeptember 24-én. A Művészetek Palotája vezetőjeként is működő szakember szerint folytatni kell azt a munkát, amit Andy Vajna "egy nagyon szép ívben elkezdett".

"A filozófiám a MüPából ered, a minőség kultúráját szeretnénk minél szélesebb körben elterjeszteni. Nagyon fontosnak tartom a közép-európai térséget, igazság szerint ebben a térségben vagyunk piacképesek" - vázolta Káel Csaba.

Úgy látja, a sorozatok világszerte hódítanak, a filmek közben rólunk szólnak, a mi életünkről Magyarországon, Közép-Európában és Európában.

"Természetesen mindenféle együttműködés elképzelhető mással is, de ezt tartom egy fő csapásiránynak" - vélekedett a térség "150 milliós piacáról" a filmügyi kormánybiztos.

Szerinte nehéz is versenyre kelni a tengerentúllal, az ottani forgalmazási rendszer jól felépített, világszinten üzemeltetett.

"A kapcsolódási pontokat meg kell keresni, de én azt gondolom,

tartalmilag magunkból kell kiindulni.

Rendkívül sok történelmi vonatkozás van, ami összekapcsol minket. Ezeket is bátrabban érdemes elővenni, hiszen ha megnézzük, a sorozatok nagy része is történelmi indíttatású. Ráadásul érdekes történelmi személyiségeink és gazdag irodalmunk is van, ami forrásul szolgálhat" - mutatott rá Káel Csaba, aki szerint meg kell hagyni a fesztiválfókuszt, de témákat is kell adni.

A MüPa vezetőjeként elmondta, a magyar kulturális innováció nagy sikertörténetének tartja a 15 éves születésnapjához közeledő intézményt.

"Kezdődött ugye a felépítésével: bátran belevágott az első Orbán-kormány egy előadó-művészeti központ létrehozásába, ez a műfaj Amerikából jött ide.

Az ősmodell a Lincoln Center New Yorkban" - idézte fel, hozzátéve, a MüPa ma a 7. legismertebb márka Magyarországon.

Külön kiemelte, hogy az intézményben ezen idő alatt egy világsznívonalú menedzsergárda alakult ki.

"Meg kell nézni a vendégkönyveket, a világ legnagyobb művészei hálálkodnak benne" - mondta Káel Csaba, aki arról is beszámolt, hogy élményközpont jöhet létre a MüPa mellett, ami tovább gyarapítja a lehetőségeket.

A teljes beszélgetést alább megtekintheti, meghallgathatja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×