eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Jándi Dávid: Laokoon

Ritkán látható festmények kiállítása Gyulán

A legjelentősebb magyar és szász vonatkozású magángyűjtemények közé sorolható kollekció érkezik a gyulai Kohán Képtárba. A Németországban élő Böhm József gyűjteménye június 1-től látható Gyulán.

A város másik négy kiállítóhelye mellett a Kohán Képtárat is működtető Erkel Ferenc Kulturális Központ és Múzeum Nonprofit Kft. tavaly Hunya Gábor magyar és román kortárs képzőművészeti alkotásokat tartalmazó magángyűjteményét szerepeltette a galériában, már akkor azzal a szándékkal, hogy minőségi, határon átnyúló kollekciókkal jelenjen meg a nyári szezonra. Ezt a kezdeményezést erősíti idén a Böhm-gyűjtemény.

A többek között Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Ferenczy Noémi, Tibor Ernő és Mattis Teutsch János neve fémjelezte gyűjtemény egyes darabjai a nemzetközi mezőnyből is kiemelkednek.

„A kollekció a tudatossága okán a legelső gyűjtemények közé tartozik. Nem csak a magyar, hanem a szász képzőművészeket, Hans Edert, Fritz Kimmet vagy a kevéssé ismert Grete Csaky-Coponyt is beemeli, ami meglepő, mert a magyarországi művészettörténet-írás, de még az erdélyi is igen ritkán gondolkodik sokszínű régiókban, inkább csak a magyar művészet körülhatárolására törekszik” - mondta Szücs György művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese. Hozzátette: a teljes gyűjtemény, de még a Gyulára érkező válogatás is olyan műveket tartalmaz, amelyek akár a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában is helyet kaphatnának.

A Kohán Képtárban június 1-től megtekinthető művek többsége a figuratív ábrázolás körébe tartozik, ezen belül inkább érzelem gazdag, expresszív megközelítésmóddal él, így nagyon sok átkötést találhatnak majd az érdeklődők a képek között. Neugeboren Henrik (Henri Nouveau) vagy Mattis Teutsch János konstruktív és lírai absztrakciója révén – ami jól kiegészíti a modern festészet expresszionizmusát – az elvontabb, a filozofikusabb művészetet kedvelők is megtalálhatják kedvenc stílusuk jegyeit a kiállításban. Kapunk válogatást nagybányai tájképekből is, de például Perlrott Csaba Vilmostól egy párizsi részlet, a Notre Dame-ábrázolás is látható lesz.

A június 1-i tárlatmegnyitón jelen lesz a gyűjtő, Böhm József és a kollekció alapját lerakó id. Böhm József is. A kiállítás augusztus 25-ig lesz megtekinthető a Kohán Képtárban, júniusban kedd és vasárnap között, július 1-től pedig minden nap 10-18 óra között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×