eur:
392.99
usd:
366.49
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Bujdosó Alpár intermediális művész, költő, Grendel Lajos Kossuth- és József Attila-díjas szlovákiai magyar író beszélget a Szépírók Társasága őszi fesztiválján a Petőfi Irodalmi Múzeumban
Nyitókép: Soós Lajos

Kevés olyan író volt, mint Grendel Lajos

Súlyos betegség után meghalt Grendel Lajos Kossuth-díjas író, a szlovákiai magyar irodalom egyik legjelentősebb képviselője. Rendkívül művelt, olvasott, finom minőségérzékű ember volt, aki mind a magyar, mind a szlovák irodalmi élet ünnepelt – mondta az InfoRádiónak Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó ügyvezetője.

„Nagy csoda, ami vele megtörtént, mert nagyon kevés olyan íróról tudok a magyar irodalomban, aki majdnem egyenlő súllyal van jelen két kultúrában” – fogalmazott az ügyvezető. Műveit a magyar és szlovák közönség is elismerte, a kritikusok is az egyik legjobb írásának értékelték Éleslövészet című regényét. Szlovákiában néhányan mesterüknek tekintették Grendel Lajost. Az író művei angolul, franciául és oroszul is megjelentek – tette hozzá Mészáros Sándor.

1989-től néhány évig közélettel foglalkozott, majd megalapította a Kalligram Kiadót, amelynek 1997-ben főszerkesztője lett, később oktatott.

Grendel Lajos 2010-ben Moszkvában agyvérzést kapott. Ezután elveszítette beszédkészségét, elfelejtett angolul és szlovákul, majd újratanulta ezeket a nyelveket. Az utolsó nyolc évben megjelent könyvei tulajdonképpen „írások a halál ellen” – jegyezte meg Mészáros Sándor.

„A kisebbség írója volt, de sose fogadta el azt a bezártságot, hogy ő szlovákiai magyar író legyen”

– mondta az ügyvezető. Könyveit a humor, a játékosság, a metsző irónia jellemezte. Azt vallotta: erős várunk az irónia - emlékezett a 70 évesen elhunyt Kossuth- és József Attila-díjas íróra Mészáros Sándor.

Grendel Lajos az Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja volt, a köztestület az elhunytat saját halottjának tekinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×