eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bécs, 2016. szeptember 22.Pieter Bruegel flamand festőnek a Bábel tornya című, 1563-ban készült alkotásának részletét ábrázoló fényinstalláció a Művészettörténeti Múzeum homlokzatán a bécsi Mária Terézia téren 2016. szeptember 21-én, előtérben a Mária Terézia emlékmű lovasszobrai. Az installáció része az Arotin & Szergej osztrák-orosz művészpáros Végtelen mozivászon – Bábel tornya című, szeptember 22. és 19. október között látható projektjének, amellyel a múzeum a fennállásának 125. évfordulóját ünnepli. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Bruegel Bécsben: az utolsó nagy kiállítás

Minden idők legnagyobb Pieter Bruegel-kiállítása látogatható január 13-ig a bécsi Szépművészeti Múzeumban. A tárlaton a nagy flamand festő egy újonnan felfedezett alkotását is bemutatják.

A bécsi Szépművészeti Múzeum 12 Bruegel-képpel a világ legnagyobb gyűjteményével rendelkezik a 16. századi flamand festő munkáiból. Az intézmény arra vállalkozott, hogy – más múzeumokkal és alapítványokkal összefogva – a lehető legnagyobb áttekintést ad a jövőre 450 éve elhunyt alkotó munkásságából.

"Bruegel 30 festményét és csaknem 60 grafikáját mutatja be a kiállítás" – mondta a tárlatról készített videóban Sabine Haag, az intézmény főigazgatója. Az északi reneszánsz alkotó összes fennmaradt olajképének háromnegyede, valamint grafikáinak több mint fele látható Bécsben.

Sabine Pénot, az egyik kurátor hangsúlyozta: a kiállítás arra törekedett, hogy a látogatóknak igazi élményt jelentsen a képek megtekintése.

"Olyan közel kerülhetnek a művekhez, amennyire csak lehetséges. Egyedülálló élményt jelenthet, hogy az alkotó legnagyobb fennmaradt olajképét, az Út a kálváriára című alkotást keret nélkül állítottuk ki. A látogatóban ez olyan érzést kelthet, mintha csak a művész válla fölött pillantana rá a műhelyben az elkészült festményre" - mondta a kurátor.

Egy újonnan felfedezett Bruegel-kép is látható a kiállításon. A nápolyi öböl című, 1564 körül keletkezett festményről csak a közelmúltban végzett restaurálás eredményeként sikerült megállapítaniuk a művészettörténészeknek, hogy valóban az idősebb Pieter Bruegel munkája. Híres művei közül a tárlaton látható A halál diadala, a Vadászok a hóban vagy a Téli tájkép korcsolyázókkal és madárcsapdával.

A január 13-ig látogatható bécsi kiállításra képeket kölcsönzött a belga Királyi Szépművészeti Múzeum is, amely a bécsi gyűjtemény után a második legtöbb Bruegel-festményt birtokolja, ám ez lesz utolsó nagy Bruegel-kiállítás, mert a törékeny képek mozgatása rendkívül kockázatos.

A budapesti Szépművészeti Múzeumban is van letétben egy Bruegel-kép: a Keresztelő Szent János prédikációja, ám ezt nem adták oda a kiállításra – a lapértesülések szerint – a háttérben meghúzódó tulajdonjogi vita miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×