eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Összefogtak a sztárok, izgalmassá válik az utazás

A főváros csomópontjain elhelyezett könyvautomatákból, egyetlen érintéssel vehetünk jövő márciustól kortárs és klasszikus zsebkönyveket.

Könyvautomatákból megvásárolható, okostelefon méretű, minőségi, mégis olcsó zsebkönyvekbe csomagolva szállít kortárs és klasszikus irodalmat jövő tavasztól a Sztalker csoport. A Vecsei H. Miklós színművész és Grecsó Krisztián író nevével fémjelzett kezdeményezés elsődleges célközönsége a budapesti tömegközlekedés felhasználóinak népes tábora, valamint a fővárosi fiatalok – hangzott el a sajtótájékoztatón vasárnap.

A nagyszabású POKET, amely várhatóan izgalmassá teszi majd a mindennapos utazási rutint, olyan támogatókat tudhat maga mögött, mint Dés László, Geszti Péter, Lábas Viktória (Margaret Island), Rudolf Péter és Zacher Gábor, akik nagykövetként is részt vesznek a projektben.

A POKET a buszon, metrón, villamoson olvasás három jellegzetes problémáját orvosolja: a „pont nincs nálam könyv"-et, a „túl nagy ahhoz, hogy kézben tartsam"-ot, illetve a „nincs rá havonta többezer forintom"-at. A forgalmas csomópontokon elhelyezett könyvautomatákból mindössze 990 forintért vásárolhatók meg 2018 márciusától a zsebkönyv méretű irodalmi művek, ráadásul felismerhető, prémium minőségben: a színes könyvsorozatot MOMÉ-s grafikuscsapat tervezte.

„Értékes és érdekes műveket fogunk eljuttatni az olvasókhoz, megfizethető áron és minél könnyebben elérhető módon. Értékes és érdekes pillanatokkal szeretnénk kitölteni a közösségi közlekedés üresjáratait" – mondta Vecsei H. Miklós a POKET-et bemutató sajtóeseményen. Grecsó Krisztián szerint a POKET kulturális misszióként arra is alkalmas, hogy egy fiatalosabb, egymásra figyelőbb olvasóközösséget hozzon össze.

A POKET legalább hat automatával indul jövő márciusban a fontosabb fővárosi csomópontokon és köztereken – ez azonban attól is függ, mennyi pénz gyűlik össze a projektre. Vecsei H. Miklós erre fordítja legújabb verseskötete, a Soliloquor teljes bevételét, amelyet közösségi finanszírozás, valamint könyvautomaták és egy-egy cím örökbefogadásának lehetősége egészít majd ki. További támogatókat is keresnek, hiszen a POKET egészen komolyan gondolja az olvasás térhódítását: a nyári szezonban ott lesznek a legfontosabb fesztiválokon, ahol magyar regények angol fordításai is helyet kapnak a könyvautomatákban. A távlati tervek között a kezdeményezés kiterjesztése is szerepel: „vonaton vagy repülőn olvasni ugyanolyan szórakoztató időtöltés, ráadásul szeretnénk, ha a vidéki fiatalok sem maradnának gépirodalom nélkül" – fogalmazott Vecsei H. Miklós.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×