eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Ilyen, amikor az építész fest

Ilyen, amikor az építész fest

Néhány évvel ezelőtt hobbiként kezdett akvarelleket festeni Kerekes György építész, azóta viszont már több kiállítása is volt. Csütörtökön a Nyitott Műhely Galériában mutatja be a festményeit egy építészettörténeti tematikájú tárlaton.

Körülbelül öt-hat évvel ezelőtt a munkanélküli rajztanár barátjának segítve kezdett rajzolni Kerekes György építész.

„Építészként azért sokat kellett rajzolnom, de a műszaki rajz nincs nagyon közel ahhoz, amit most csinálok, de valami kézügyesség azért szükséges.”

A csendéleteket festve azon gondolkozott, hogyan lehetne összekötni a szakmáját a hobbijával.

„Városokról, épületekről hangulatokat próbálok rajzokra áttenni. Egy véletlen során bekerültem egy olyan helyre, ahol megtetszettek a képeim és fölajánlották, hogy kiállítást rendeznek nekem.”

Kerekes György a munkamódszeréről szólva elmondta, igyekszik mindenbe mindent beletenni, hozzátéve, hogy leginkább a hangulatok fogják meg.

Ilyen, amikor az építész fest

„A helyszínen vagy fotózok, vagy vázlatot készítek, abból készül később a kép. Toszkánában van egy édes, kis városka, San Gimignano, ami még a XIII-XIV. században kezdett épülni. Ott lenni, állni a városka közepén és nézni az ódon épületeket, ami olyan hangulat, amit bár borzasztó nehéz visszaadni, de élvezet vele foglalkozni.”

Az eddigi két kiállítása A szerelmetes városaim címen volt látható, de most a festő ezen is változtatott kicsit, már nemcsak városokat, hanem épületeket is rajzolt.

„Úgy raktam fel a képeket a falra, hogy az az építészet fejlődését mutatja. Kezdődik a Forum Romanumon a Saturnus templom maradványaival és a bilbaoi Guggenheim Múzeum festményével fejeződik be.”

A kiállítás kicsit az építészettörténeti és a hobbifestészet ötvözete – mondta Kerekes György építész.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×