Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Menekülteket támogattak a Berlinale látogatói

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 66. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (Berlinale) látogatói 25 ezer eurót (7,8 millió forintot) adományoztak a Németországba érkező menekültek számára.

A filmfesztivál szervezői először fordultak adománygyűjtési felhívással a látogatókhoz, Berlinale segít mottóval egy menekülteket segítő tanácsadóközpont támogatására gyűjtöttek pénzt a vetítések helyszínein elhelyezett dobozokban.

A jótékonysági akció azonban nem fejeződött be, március végéig a betterplace.org adománygyűjtő honlapon még várják a felajánlásokat.

A vasárnap zárult Berlinale vetítéseire rekordszámú, 337 ezer jegyet vásároltak a nézők. A 11 napos szemlén 77 országból 436 filmet mutattak be.

A fesztivál fődíját, a legjobb versenyfilmnek járó Arany Medvét a zsűri Gianfranco Rosi olasz rendező Fuocoammare (Tűz a tengeren) című dokumentumfilmjének ítélte oda, amely az Észak-Afrikából az Európai Unióba átkelni igyekvő menekültek fő célpontját, Lampedusa szigetét mutatja be.

A vezető filmfesztiválok közül a társadalmi kérdésekre leginkább nyitott seregszemle szombat esti díjkiosztó ünnepségen Meryl Steep, zsűrielnök azt mondta: az európai menekültválságról szóló alkotás elsöprő erővel hatott a nemzetközi zsűrire és képviseli mindazt, amiről a Berlinalénak 2016 februárjában szólnia kell.