Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Keresztapa szerzőjének személyes archívumát elárverezték

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mario Puzo (1920-1999), A Keresztapa szerzője személyes archívuma, köztük a maffiaregény és az abból készült forgatókönyv kéziratának több változata 625 ezer dollárért, (174 millió forint) kelt el egy bostoni árverésen.

Az RR aukciósház közlése szerint a szerző pályafutásának szinte egészét felölelő 45 doboznyi iratot, köztük sok kézzel írt dokumentumot tartalmazó gyűjteményt egy amerikai licitáló vásárolta meg, aki szeretné megőrizni ismeretlenségét. Az archívum legfontosabb része A Keresztapához köthető több ezer oldal, amely rávilágít a Mario Puzo által írt karakterek, dialógusok és jelenetek fejlődésére, valamint arra, miként dolgozott együtt a szerző a regényből filmet forgató Francis Ford Coppola rendezővel.

A különösen fontos tételek között volt egy Mario Puzo által Marlon Brandónak írt levél 1970-ből, valamint a gyűjteményt gazdagította a szerző régi írógépe is.

Robert Livingstone, az aukciósház elnökhelyettese az árverés előtt 400 ezer dollárra (mintegy 110 millió forintra) becsülte az archívum értékét, amelyet Mario Puzo gyermekei kínálták fel árverésre. Egyikük, Anthony Puzo korábban felidézte, hogy apja gyakran küzdött anyagi problémákkal, mivel szeretett nagy lábon élni, és tele volt adósságokkal. "Mindig azt mondta, egyenesbe jön, ha megírja a bestsellerét."