Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Gyerekkönyv nyerte a rangos könyvdíjat

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Frances Hardinge, a The Lie Tree című gyerekeknek szóló regény szerzője vehette át kedden este Londonban a tekintélyes brit Costa Könyvdíj fődíját.

A díjat megköszönve a meglepett írónő úgy fogalmazott: "Igazán fantasztikus most gyerekeknek és fiataloknak szóló regényt írni".

A Costa Book Awards öt kategóriában díjazza a könyveket: regény, első regény, életrajz, költészet és gyermekkönyv mezőnyben. A kategóriák győztesei közül kerül ki az abszolút nyertes. Az év könyve versenyt idén Frances Hardinge kötete nyerte - számolt be róla a BBC News.

A zsűri indoklása szerint Hardinge viktoriánus krimije minden korosztályt magával ragad. "Részben horror, részben detektívregény, részint történelmi, részint fantasztikus történet nagyszerű főhőssel és elbeszélői feszültséggel" - méltatta a testület elnöke, James Heneage a művet, hozzáfűzve, hogy szerinte az letehetetlen, egyhuzamban végig lehet olvasni.

A The Lie Tree (A hazugság fája) a szerző hetedik regénye. A könyv főhőse a 14 éves Faith Sunderly, akinek szülei elhagyják Angliát és egy távoli szigetre költöznek, hogy elmeneküljenek egy botrány elől. Amikor apja titokzatos körülmények között meghal, Faith elhatározza, hogy kideríti az igazságot. Rátalál egy különös fára, amely elsuttogott hazugságokkal táplálkozik.

A díj történetében egyébként Hardinge műve a második, amely gyermekkönyvként elnyerte a Costa év könyve díját. 2002-ben Philip Pullman A borostyán látcső című gyerekregénye lett elsőként az abszolút győztes ebből a kategóriából.

Frances Hardinge Kentben nőtt fel, és Oxfordban tanult irodalmat. Sokáig ott is élt, de ma már Isleworth az otthona a 43 éves írónőnek.

A Costa Könyvdíjra az Egyesült Királyságban és Írországban élő írók pályázhatnak, az egyes kategóriákban 3000 fontos (1,24 millió forint) pénzjutalom jár a győztesnek. Az év könyve díj kíséretében 30 ezer fontot (12,4 millió forintot) vehet át az abszolút győztes.

Christopher Rogers, a Costa igazgatója szerint rendkívül jó színvonalú munkák, tehetséges szerzők könyvei közül válogathattak idén.

Az egyes kategóriák győzteseit már január elején kihirdették. A fikciós prózák közül Kate Atkinson háborúról és annak utóhatásairól szóló, A God in Ruins című regénye kapta az elismerést, az elsőregényesek mezőnyében Andrew Michael Hurley krimije, a The Loney nyert. Az életrajzi kötetek versenyében Andrea Wulf Alexander von Humboldt tudósról szóló kötete, a The Invention of Nature: The Adventures of Alexander Von Humboldt, The Lost Hero of Science győzött. A költészeti kategóriában Don Paterson 40 szonettje kapta a díjat.

Tavaly Helen Macdonald H is for Hawk című önéletrajzi írásának ítélték oda a Costa Book Awards fődíját.