Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vendégjátékkal tisztelegnek Sziveri János költő előtt a Müpában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című vendégjátékával tiszteleg a tragikus sorsú költő, Sziveri János (1954-1990) előtt a Müpában hétfőn.

A Müpa közleménye szerint a Magyarországon második alkalommal látható előadás a Literárium irodalmi sorozat részeként állít emléket az alig 35 évesen elhunyt vajdasági alkotónak. Sziveri János a Bábel című művére épülő darab a szülőföldjét elhagyni kényszerült, akkor már nagybeteg költő tragikus sorsán át az üldözöttségről, az emberi szenvedés természetéről, a haldoklás kiszolgáltatottságáról és az elviselhetetlen fájdalmakon felülemelkedő emberi méltóságáról szól.

Sziveri János önmagával szemben is kíméletlen művészi szarkazmussal, villoni éleslátással festette meg korának, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának szellemi állapotát és abban az egyén tragikus sorsát. Drámai erejű költészete lenyomata mindannak, ami megesett vele élete alatt - áll a közleményben.

A saját magát "lézengő árva apostolként" jellemző Sziveri János a magyar irodalom besorolhatatlan, kitaszított, magányos alakja volt, aki a politika által kikényszerített helyzetekben inkább az önrombolást választotta, mint a behódolást - olvasható a közleményben, amely a magyar költészet kivételes alakjának nevezi a fiatalon elhunyt alkotót.

Az ember komédiája című darabban Nagyabonyi Emese, Crnkovity Gabriella, Kiss Anikó, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek lép fel, a Sziveri-mű szövegére támaszkodó előadást Bakos Árpád zenéje színesíti. A rendezésért és a koreográfiáért Táborosi Margaréta felel.