eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Vendégjátékkal tisztelegnek Sziveri János költő előtt a Müpában

A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája című vendégjátékával tiszteleg a tragikus sorsú költő, Sziveri János (1954-1990) előtt a Müpában hétfőn.

A Müpa közleménye szerint a Magyarországon második alkalommal látható előadás a Literárium irodalmi sorozat részeként állít emléket az alig 35 évesen elhunyt vajdasági alkotónak. Sziveri János a Bábel című művére épülő darab a szülőföldjét elhagyni kényszerült, akkor már nagybeteg költő tragikus sorsán át az üldözöttségről, az emberi szenvedés természetéről, a haldoklás kiszolgáltatottságáról és az elviselhetetlen fájdalmakon felülemelkedő emberi méltóságáról szól.

Sziveri János önmagával szemben is kíméletlen művészi szarkazmussal, villoni éleslátással festette meg korának, a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulójának szellemi állapotát és abban az egyén tragikus sorsát. Drámai erejű költészete lenyomata mindannak, ami megesett vele élete alatt - áll a közleményben.

A saját magát "lézengő árva apostolként" jellemző Sziveri János a magyar irodalom besorolhatatlan, kitaszított, magányos alakja volt, aki a politika által kikényszerített helyzetekben inkább az önrombolást választotta, mint a behódolást - olvasható a közleményben, amely a magyar költészet kivételes alakjának nevezi a fiatalon elhunyt alkotót.

Az ember komédiája című darabban Nagyabonyi Emese, Crnkovity Gabriella, Kiss Anikó, Mészáros Gábor és Mikes Imre Elek lép fel, a Sziveri-mű szövegére támaszkodó előadást Bakos Árpád zenéje színesíti. A rendezésért és a koreográfiáért Táborosi Margaréta felel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×