Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kiállítás nyílt a "nácitlanításról" Berlinben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A második világháború utáni politikai újrakezdésről, a "nácitlanításról" nyílt kiállítás Berlinben.

Az 1945-ös győzelem után a szövetséges államok fontos céljainak egyike volt, hogy megszabadítsa Németországot a náciktól. Az ország keleti és nyugati felében emberek millióit érintette mindez. Nemcsak a háborús bűnösöket állították a nürnbergi bíróság elé, hanem a civil lakosságot is vizsgálat alá vetették. Az utóbbiak ellen folytatott eljárások és vizsgálatok állnak a tárlat középpontjában.

Az Alliierten Museum (Szövetségesek Múzeuma) 150 kiállítási tárgy és dokumentum segítségével mutatja be a "kisemberek nácitlanításának" mikéntjét és mértékét, az akadályokat és egyes németek trükkjeit, amelyekkel a vizsgálatot akarták megúszni.

A Nemzetiszocialista Német Munkáspárt egykori tagjainak kérdőíveken kellett tanúbizonyságot tenniük kormányhűségükről. A kiállítás hat életrajz példáján keresztül rajzolja meg a náci rendszerrel való együttműködés különböző formáit.

A győztes nyugati hatalmak vélekedése szerint csak az vállalhatott a háború utáni Németországban közszerepet, akit "nácitlanítottak". A náci párt egykori tagjait a háború után minden társadalmilag fontos pozícióból eltávolították, hogy új vezetői réteget hozzanak létre és megvalósulhasson a demokratikus újrakezdés. Ilyen mértékű politikai tisztogatásra nem volt korábbi példa a történelemben.

A május 26-ig látható tárlat dokumentálja a Szovjetunió az iránti törekvéseit is, hogy korábbi nácikat felelősségre vonjon.