eur:
378.29
usd:
345.52
bux:
0
2023. november 30. csütörtök Andor, András

Zongorázzák a különbséget! - Magyar könyv a jazz történetéről

A jazz értéséhez nagy segítség, ha tudja, mire kell figyelnie a zene hallgatása közben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pallai Péter, "A jazz évszázada" című könyv egyik szerzője. A másik szerző, Kerekes György elmondta: nem okozott nehézséget számukra közösen írni a könyvet.

Átfogó jazz-történetet tudomásunk szerint még senki nem adott, ezt feltétlenül be akartuk pótolni - mondta Pallai Péter. Hozzátette: a másik cél az volt, hogy elérjék a közönségnek azt a szegmensét is, amelyik nem kifejezetten elkötelezett a műfaj iránt.

Az érdeklődést is fel akarták kelteni a szerzők, ezért kapcsolódik a könyvhöz egy YouTube csatorna is, ahol mintegy 750 zenei illusztráció található. Ezek közül 40 felvételen Cseke Gábor zongoraművész lejátszik bizonyos zeneelméleti koncepciókat. Ez azt a célt szolgálja, hogy azok, akik nem tanultak zenét, nem tudnak kottát olvasni, azok hallják, miről van szó. Félve merem mondani, de azt hiszem, ebben világelsők vagyunk - mondta az egyedülálló YouTube illusztrációkról Pallai Péter.

Kerekes György a könyv megírásáról beszélt. Mint mondta: először azt döntötték el, mi lesz a tartalom, elsőként a jazz fejlődésének kronológiája szerinti tartalomjegyzék készült el. Utána választottak maguknak témákat, de a végleges szöveg nem általában nem egyéni munka eredménye, közösen alakították a szöveget.

Pallai Péter kiemelte: a kötet nagyrészt nem elméleti, hanem történeti könyv, főleg amerikai dzsesszről szól. Beágyaztunk minden dzsesszstílust a korának gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális hátterébe. A könyv 22 fejezetből épül fel, és egy terjedelmes fejezetet szenteltünk az európai dzsessznek, amelyet Zipernovszky Kornél írt - ez a zárófejezet.

Pallai Péter elmondta: a magyar dzsesszel szándékosan nem foglalkoztunk, mert nemrég jelent meg Jávorszky Béla Szilárd tollából egy igen kiváló magyar dzsessztörténeti könyv. Az szerintem teljesen kielégít minden igényt ilyen szempontból.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.11.30. csütörtök, 18:00
Wéber Gábor
Forma–1-es kommentátor
Jön a hét legfontosabb napja - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Jön a hét legfontosabb napja - Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Jó hangulatban telt ma reggel a kereskedés az ázsiai piacokon, és Európában, valamint Amerikában is emelkedhetnek a vezető részvényindexek. A mai nap azonban hozhat nagyobb elmozdulásokat, mivel az eurózónából és az Egyesült Államokból is inflációs és fontos foglalkoztatottsági adatok érkeznek. Kiemelendő a német kiskereskedelmi adat, Európa legnagyobb gazdasága ugyanis látványosan lassul.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. november 28. 12:23
×
×
×
×