INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

Zongorázzák a különbséget! - Magyar könyv a jazz történetéről

Infostart

A jazz értéséhez nagy segítség, ha tudja, mire kell figyelnie a zene hallgatása közben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pallai Péter, "A jazz évszázada" című könyv egyik szerzője. A másik szerző, Kerekes György elmondta: nem okozott nehézséget számukra közösen írni a könyvet.

Átfogó jazz-történetet tudomásunk szerint még senki nem adott, ezt feltétlenül be akartuk pótolni - mondta Pallai Péter. Hozzátette: a másik cél az volt, hogy elérjék a közönségnek azt a szegmensét is, amelyik nem kifejezetten elkötelezett a műfaj iránt.

Az érdeklődést is fel akarták kelteni a szerzők, ezért kapcsolódik a könyvhöz egy YouTube csatorna is, ahol mintegy 750 zenei illusztráció található. Ezek közül 40 felvételen Cseke Gábor zongoraművész lejátszik bizonyos zeneelméleti koncepciókat. Ez azt a célt szolgálja, hogy azok, akik nem tanultak zenét, nem tudnak kottát olvasni, azok hallják, miről van szó. Félve merem mondani, de azt hiszem, ebben világelsők vagyunk - mondta az egyedülálló YouTube illusztrációkról Pallai Péter.

Kerekes György a könyv megírásáról beszélt. Mint mondta: először azt döntötték el, mi lesz a tartalom, elsőként a jazz fejlődésének kronológiája szerinti tartalomjegyzék készült el. Utána választottak maguknak témákat, de a végleges szöveg nem általában nem egyéni munka eredménye, közösen alakították a szöveget.

Pallai Péter kiemelte: a kötet nagyrészt nem elméleti, hanem történeti könyv, főleg amerikai dzsesszről szól. Beágyaztunk minden dzsesszstílust a korának gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális hátterébe. A könyv 22 fejezetből épül fel, és egy terjedelmes fejezetet szenteltünk az európai dzsessznek, amelyet Zipernovszky Kornél írt - ez a zárófejezet.

Pallai Péter elmondta: a magyar dzsesszel szándékosan nem foglalkoztunk, mert nemrég jelent meg Jávorszky Béla Szilárd tollából egy igen kiváló magyar dzsessztörténeti könyv. Az szerintem teljesen kielégít minden igényt ilyen szempontból.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018