eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Zongorázzák a különbséget! - Magyar könyv a jazz történetéről

A jazz értéséhez nagy segítség, ha tudja, mire kell figyelnie a zene hallgatása közben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Pallai Péter, "A jazz évszázada" című könyv egyik szerzője. A másik szerző, Kerekes György elmondta: nem okozott nehézséget számukra közösen írni a könyvet.

Átfogó jazz-történetet tudomásunk szerint még senki nem adott, ezt feltétlenül be akartuk pótolni - mondta Pallai Péter. Hozzátette: a másik cél az volt, hogy elérjék a közönségnek azt a szegmensét is, amelyik nem kifejezetten elkötelezett a műfaj iránt.

Az érdeklődést is fel akarták kelteni a szerzők, ezért kapcsolódik a könyvhöz egy YouTube csatorna is, ahol mintegy 750 zenei illusztráció található. Ezek közül 40 felvételen Cseke Gábor zongoraművész lejátszik bizonyos zeneelméleti koncepciókat. Ez azt a célt szolgálja, hogy azok, akik nem tanultak zenét, nem tudnak kottát olvasni, azok hallják, miről van szó. Félve merem mondani, de azt hiszem, ebben világelsők vagyunk - mondta az egyedülálló YouTube illusztrációkról Pallai Péter.

Kerekes György a könyv megírásáról beszélt. Mint mondta: először azt döntötték el, mi lesz a tartalom, elsőként a jazz fejlődésének kronológiája szerinti tartalomjegyzék készült el. Utána választottak maguknak témákat, de a végleges szöveg nem általában nem egyéni munka eredménye, közösen alakították a szöveget.

Pallai Péter kiemelte: a kötet nagyrészt nem elméleti, hanem történeti könyv, főleg amerikai dzsesszről szól. Beágyaztunk minden dzsesszstílust a korának gazdasági, társadalmi, politikai és kulturális hátterébe. A könyv 22 fejezetből épül fel, és egy terjedelmes fejezetet szenteltünk az európai dzsessznek, amelyet Zipernovszky Kornél írt - ez a zárófejezet.

Pallai Péter elmondta: a magyar dzsesszel szándékosan nem foglalkoztunk, mert nemrég jelent meg Jávorszky Béla Szilárd tollából egy igen kiváló magyar dzsessztörténeti könyv. Az szerintem teljesen kielégít minden igényt ilyen szempontból.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×