eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A Birdman kapta az Amerikai Rendezők Céhének fődíját

Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező elnyerte az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) fődíját a szatirikus hangvételű Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjéért, amely az idei hollywoodi díjszezonban fej-fej mellett gyűjti a trófeákat Richard Linklater Sráckor című produkciójával.

A rendezők céhe két héttel az Oscar-gála előtt osztotta ki szombaton nagy presztízsű díjait. A DGA ítélete az utóbbi 11 díjszezonban 10 alkalommal helyesen jelezte előre a rendezői kategória Oscar-díjasát.

"Soha életemben nem gondoltam arra, hogy ma este itt leszek, és veled beszélgetek itt" - fordult a díjátadó színpadán az 51 esztendős Inárritu kollégájához, a rendezői céh által tavaly díjazott mexikói Alfonso Cuarónhoz.

A rendező mezőnyben olyan alkotók elől vitte el a díjat Inárritu, mint Clint Eastwood (Amerikai mesterlövész), Richard Linklater (Sráckor), Morten Tyldum (Kódjátszma) és Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel).

A DGA szombat esti díjátadóján tíz kategóriában születtek nyertesek, négy esetben női rendező kapta a díjat. A televíziós sorozatok mezőnyében a legjobb drámai sorozat rendezője Lesli Linka Glatter lett a Homeland - A belső ellenség című szériáért, a legjobb vígjátéki sorozat rendezője pedig Jill Soloway a Transparentért. A minisorozatok rendezői közül az Olive Kitteridge című produkciót jegyző Lisa Cholodenko vehetett át díjat, a legjobb dokumentumfilm készítőjeként pedig Laura Poitras a Citizenfour alkotója.

A gálaesten Steven Spielberg bejelentette, hogy a DGA 2016-tól külön díjazza az elsőfilmes rendezőket.

Az amerikai filmakadémia tagjai február 17-ig adhatják le szavazataikat az Oscar-díjakra, az Oscar-ceremóniát február 22-én rendezik meg Hollywoodban.

1948 óta csupán hétszer fordult elő, hogy a DGA játékfilmrendezői díjazottja nem vehette át a rendezői Oscart. Ben Afflecket, Az Argo-akció rendezőjét 2013-ban díjazta a rendezők céhe, de Oscart nem kaphatott, mert rendezőként nem jelölték a filmakadémia díjára, abban az évben Ang Lee-é lett a rendezői Oscar a Pi életéért.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×