Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Birdman kapta az Amerikai Rendezők Céhének fődíját

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Alejandro González Inárritu mexikói filmrendező elnyerte az Amerikai Filmrendezők Céhének (DGA) fődíját a szatirikus hangvételű Birdman avagy (A mellőzés meglepő ereje) című filmjéért, amely az idei hollywoodi díjszezonban fej-fej mellett gyűjti a trófeákat Richard Linklater Sráckor című produkciójával.

A rendezők céhe két héttel az Oscar-gála előtt osztotta ki szombaton nagy presztízsű díjait. A DGA ítélete az utóbbi 11 díjszezonban 10 alkalommal helyesen jelezte előre a rendezői kategória Oscar-díjasát.

"Soha életemben nem gondoltam arra, hogy ma este itt leszek, és veled beszélgetek itt" - fordult a díjátadó színpadán az 51 esztendős Inárritu kollégájához, a rendezői céh által tavaly díjazott mexikói Alfonso Cuarónhoz.

A rendező mezőnyben olyan alkotók elől vitte el a díjat Inárritu, mint Clint Eastwood (Amerikai mesterlövész), Richard Linklater (Sráckor), Morten Tyldum (Kódjátszma) és Wes Anderson (A Grand Budapest Hotel).

A DGA szombat esti díjátadóján tíz kategóriában születtek nyertesek, négy esetben női rendező kapta a díjat. A televíziós sorozatok mezőnyében a legjobb drámai sorozat rendezője Lesli Linka Glatter lett a Homeland - A belső ellenség című szériáért, a legjobb vígjátéki sorozat rendezője pedig Jill Soloway a Transparentért. A minisorozatok rendezői közül az Olive Kitteridge című produkciót jegyző Lisa Cholodenko vehetett át díjat, a legjobb dokumentumfilm készítőjeként pedig Laura Poitras a Citizenfour alkotója.

A gálaesten Steven Spielberg bejelentette, hogy a DGA 2016-tól külön díjazza az elsőfilmes rendezőket.

Az amerikai filmakadémia tagjai február 17-ig adhatják le szavazataikat az Oscar-díjakra, az Oscar-ceremóniát február 22-én rendezik meg Hollywoodban.

1948 óta csupán hétszer fordult elő, hogy a DGA játékfilmrendezői díjazottja nem vehette át a rendezői Oscart. Ben Afflecket, Az Argo-akció rendezőjét 2013-ban díjazta a rendezők céhe, de Oscart nem kaphatott, mert rendezőként nem jelölték a filmakadémia díjára, abban az évben Ang Lee-é lett a rendezői Oscar a Pi életéért.