Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A kiállításszervező tanácsa: Ha fél valakitől, képzelje el alsógatyában!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
\"Ha alsógatyában ábrázoltam volna Hitlert, nem lett volna háború\" - fogalmazta meg egy belga festőművész a minap megnyílt múzeumának lényegét. A brüsszeli kiállítás főként belga hírességek alsóneműit tárja a látogatók elé.

A Musee du Slip, avagy az alsónemű-múzeum ötlete Jan Bucquoy-tól származik. Júliusban nyitott tárlatának minden darabja autentikus: legalább egyszer viselte a politikusként, zenészként vagy művészként közismertté vált tulajdonosa.

"Ha az ember fél valakitől, egyszerűen el kell képzelnie fehérneműben. A fölé- és alárendeltség nyomban összeomlik, és nyilvánvalóvá válik, hogy ő is olyan ember, mint bárki más. Mind egyenlők vagyunk, mind testvérek" - jelentette ki Bucquoy.

Azok a hírességek, akik nem akartak vagy nem tudtak alsóneművel szolgálni a különös művészet oltárán, festett képeken jelennek meg a múzeum gyűjteményében. Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök például testszínű, virágmintás alsóneműt visel egy Andy Warhol-stílusú képen.

A Fabiola belga királynéról készített kép múlt héten 550 euróért (150 ezer forintot kitevő összegért) kelt el, ami a művész szerint teljesen rendjén való.

"Ha valaki Picassót vagy Van Goghot vesz 50 millióért, végül is csak a festék árát fizeti meg, nem azt, hogy milyen jól van megfestve. Van Goghnál túl sok a sárga, Piccasónál a nőknek három szemük és két orruk van. Miért adna ki ezért valaki 50 milliót?" - mondta Bucquoy.

"A mindennapok költészetét akarom megteremteni más kontextusba helyezve a dolgokat. Azt mondom, hogy a fehérnemű művészet, bekeretezem, és újszerű módon láttatom a világot" - fogalmazta meg művészi hitvallását a belga szürrealista festő.

Õszi párizsi kiállítására Nicolas Sarkozy francia elnök és felesége, Carla Bruni alsóneműit is szeretné megkapni, de a legnagyobb trófea szerinte a pápa vagy az iráni elnök alsója lenne. "Biztosan tódulna rá a nép" - jósolta.