eur:
394.27
usd:
369.28
bux:
65533.27
2024. április 23. kedd Béla

Breakdance népzenére

Népzene és break? - a Zuboly együttes rácáfol azokra, akik azt hiszik, léteznek összeegyeztethetetlen stílusok. Pénteken a Cökxpôn Ambientben koncertezik a Magyarország legnépiesebb kocsmazenekarának nevezett csapat.

Sok magyar zenekar régi-új szerzeményekkel frissíti a népzenét, korszerűvé téve azt ugyanakkor megőrizve hagyományait is. Az elhomályosult kultúremlékeket felhasználva, teltházas koncertekre szállítják a régi dallamokat.

"Indulj el egy úton, én is egy másikon..." - szól a dal, amit a Zuboly egy másik utat járva dolgozott fel: a logikát kiiktatta és Chris Isaak számával keresztezett egy népdalt. Folytatva a kavalkádot, újabb és újabb eredetileg egymástól távol álló stílusokból sző harmonikus zenét.

A zenekar egyik trükkje, hogy az etno-jazz, a népzenéből táplálkozó free-jazz és a világzene stílus hangzását beat-boxszal ötvözi, így rendre megbuknak a Zubolyt kategorizáló ajánlók.

Hock Ernő energikus nagybőgőjátékát Ágoston Béla szaxofonnal, dudával és dorombénekkel zubogtatja, Benke Félix szájharmonikát vagy épp egy falevelet szólaltat meg virtuózan, míg Busa István - szintén természetes adottságokat használva - hangképző szerveivel adja a mesterséges gépi hangoknak tűnő ritmusokat. Emellett persze énekelnek is, elsősorban olyan népdalokat, amelyekbe gyakran "belerapelnek" egy adag humort is.

A következő koncertjük március 7-én lesz a Cökxpôn Ambientben. A hely nevét Gulácsy Lajos képein és írásaiban megjelenő Na'Conxypan mesebeli város cukrászda-panziójáról kapta. Az erről a világról író Lyka Károly, művészettörténész sorai meghatározzák a valóságban létező soroksári úti Cökxpôn filozófiájának lényegét is: "Mint felesleges lom, ki van belőle vetve a gondolkozásnak ama sínje, amit mi a földön logikának nevezünk [...]."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

Egy rossz szokás alakult ki a magyar gazdaságban, ami felnyomja az inflációt is

A szolgáltatások inflációja messze meghaladja az inflációs célt, a jelenség hátterében pedig legalább részben az a "rossz szokás" áll, hogy a szolgáltató szektor szereplői az előző évi átlagos infláció alapján áraznak. Magyarországon két körben is újra emelkedésnek indulhat az infláció, és az éves árváltozás mozgása hatással lehet az inflációs várakozásokra is – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. Az elemző szerint nagy inflációs kilengésekre kell számítani a jövőben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×