Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Titokzatos halálesetek a forgatáson

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
David Lynch legújabb filmje és a Tel Aviv-i nők életét bemutató izraeli dráma szerepel az eheti filmbemutatók között.

David Lynch legújabb filmje, az Inland Empire a nézőt a hollywoodi álomgyár kulisszái közé kalauzolja. Az időben és térben több síkon zajló cselekmény főhőse Nikki Grace, a leszállóágban lévő színésznő, aki új filmre kap felkérést.

A forgatás azonban nyugtalanító körülmények között kezdődik: kiderül, hogy a filmet, amely története szerint egy vérengzésbe torkolló családi dráma, másodszor forgatják, mivel az elsőnek a szereplői titokzatos körülmények között meghaltak.

David Lynch korábbi filmjeihez hasonlóan az Inland Empire is bonyolult kirakójáték. A főszereplő Nikki hol kívülről látja saját magát, hol filmbéli szerepe keveredik a valósággal, miközben a szimbólumokban gazdag lynch-i látásmód Hollywood számára is görbe tükröt mutat.

Nikki szerepében Laura Dern nyújt lebilincselő alakítást, de Jeremy Irons, Julia Ormond, továbbá Lynch számos visszatérő karaktere is feltűnik a filmben.

A kultikus rendező filmjénél sokkal hétköznapibb hangvételű a Medúza című francia-izraeli film. A Tel Avivban játszódó, több szálon futó cselekmény középpontjában eltérő női sorsok állnak.

Ezek között akad egy esküvőjén a lábát törő menyasszony, aki a nászútját a hotelszobában kénytelen tölteni, egy Fülöp-szigeteki szobalány, aki zsémbes munkaadója és annak lánya között közvetít, és egy pincérlány, aki egy elveszett gyerek segítségével találja meg a kiutat anyja árnyékából.

A történeteket összekötő szimbolikus közeg a tenger, a benne sodródó medúzák pedig rokonságot mutatnak a film hősnőinek reményvesztett alakjaival.

A filmet idén a cannes-i filmfesztiválon az első filmeseknek járó Arany Kamera díjjal jutalmazták.

A héten mutatják be a mozik a fekete, rádiós lemezlovas, Petey Greene életéről szóló, Mondd, testvér! című filmet. A fegyveres rablásért elítélt férfi a börtönben találja meg új hivatását.

Szabadulása után Washington egyik rádiójánál ajánlanak neki állást, ahol szabadszájúsága és konfliktuskeresése révén nagy népszerűségre tesz szert. Mindez a 60-as évek Amerikájában, a polgárjogi harcok kellős közepén történik, ami sok témával szolgált a nagyszájú lemezlovasnak.

A rádiós műsorvezető szerepében az Ocean's Elevenből megismert Don Cheadle-t láthatjuk, akit a Hotel Ruanda című filmben nyújtott alakításáért 2004-ben Oscar-díjra jelöltek.

Hanganyag: Oláh András