eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Titokzatos halálesetek a forgatáson

David Lynch legújabb filmje és a Tel Aviv-i nők életét bemutató izraeli dráma szerepel az eheti filmbemutatók között.

David Lynch legújabb filmje, az Inland Empire a nézőt a hollywoodi álomgyár kulisszái közé kalauzolja. Az időben és térben több síkon zajló cselekmény főhőse Nikki Grace, a leszállóágban lévő színésznő, aki új filmre kap felkérést.

A forgatás azonban nyugtalanító körülmények között kezdődik: kiderül, hogy a filmet, amely története szerint egy vérengzésbe torkolló családi dráma, másodszor forgatják, mivel az elsőnek a szereplői titokzatos körülmények között meghaltak.

David Lynch korábbi filmjeihez hasonlóan az Inland Empire is bonyolult kirakójáték. A főszereplő Nikki hol kívülről látja saját magát, hol filmbéli szerepe keveredik a valósággal, miközben a szimbólumokban gazdag lynch-i látásmód Hollywood számára is görbe tükröt mutat.

Nikki szerepében Laura Dern nyújt lebilincselő alakítást, de Jeremy Irons, Julia Ormond, továbbá Lynch számos visszatérő karaktere is feltűnik a filmben.

A kultikus rendező filmjénél sokkal hétköznapibb hangvételű a Medúza című francia-izraeli film. A Tel Avivban játszódó, több szálon futó cselekmény középpontjában eltérő női sorsok állnak.

Ezek között akad egy esküvőjén a lábát törő menyasszony, aki a nászútját a hotelszobában kénytelen tölteni, egy Fülöp-szigeteki szobalány, aki zsémbes munkaadója és annak lánya között közvetít, és egy pincérlány, aki egy elveszett gyerek segítségével találja meg a kiutat anyja árnyékából.

A történeteket összekötő szimbolikus közeg a tenger, a benne sodródó medúzák pedig rokonságot mutatnak a film hősnőinek reményvesztett alakjaival.

A filmet idén a cannes-i filmfesztiválon az első filmeseknek járó Arany Kamera díjjal jutalmazták.

A héten mutatják be a mozik a fekete, rádiós lemezlovas, Petey Greene életéről szóló, Mondd, testvér! című filmet. A fegyveres rablásért elítélt férfi a börtönben találja meg új hivatását.

Szabadulása után Washington egyik rádiójánál ajánlanak neki állást, ahol szabadszájúsága és konfliktuskeresése révén nagy népszerűségre tesz szert. Mindez a 60-as évek Amerikájában, a polgárjogi harcok kellős közepén történik, ami sok témával szolgált a nagyszájú lemezlovasnak.

A rádiós műsorvezető szerepében az Ocean's Elevenből megismert Don Cheadle-t láthatjuk, akit a Hotel Ruanda című filmben nyújtott alakításáért 2004-ben Oscar-díjra jelöltek.

Hanganyag: Oláh András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×