eur:
393.14
usd:
366.88
bux:
66559.84
2024. április 25. csütörtök Márk

Freddie Mercury, a tragikus legenda

Szeptember 5.-én ünnepelte volna 60. születésnapját az angol Queen együttes legendás frontembere, Freddie Mercury. Az AIDS-ben elhunyt énekes milliók bálványa volt, 15 évvel ezelőtti halála az egész világot megrázta.

Hatvan évvel ezelőtt, Farrokh Bulsara néven született a zanzibári Stone Townban, párszi indiai szülők gyermekeként. Az 1970-es évek elején indult be igazán zenei karrierje, melyet - szólólemezeittől eltekintve - végig a Queenben töltött.

A rocktörténelem egyik legkarizmatikusabb előadója volt, jellegzetes ruhái, mozdulatai és természetesen nem utolsósorban fantasztikus hangja olyan egyéni megjelenést és hangzást biztosítottak neki és a Queen-nek, amely összetéveszthetetlenné tette.

Zenésztársai, Brian May, John Deacon és Roger Taylor közreműködésével rengeteg világsláger szerzője (Killer Queen, Somebody to Love, We Are the Champions, a teljesség igénye nélkül).

Karrierje egyik csúcspontja az 1985-ös Live Aid volt, melyen a kritikusok egybehangzó véleménye szerint az egész esemény legnagyobb sztárjává emelkedett zenekarával. Húsz évvel később, 2005-ben a zenei újságírók ezt a rövid koncertrészletet választották minden idők legnagyobb rockelőadásának.

Karrierje elején magassarkú cipőben, glitteres ruhában, hosszú hajjal és feketére lakkozott körmökkel jelent meg a színpadon. Az idő múlásával lassan szelídült megjelenése, a "We Will rock You" videóklipjében már a korra jellemző lobonccal, napszemüvegben és bőrszerkóban mutatkozik.

Az egész meleg társadalomra azonosított tipikus ruhaviselet (bajusz, bőrruha, hatalmas napszemüveg, tányérsapka) tőle ered. A "The Game" albumnál (1980) már ilyen viseletben látszik, a haja is rövid lett.

A 80-as évek elején meglehetősen kicsapongó életet élt, a Queen munkáinak szüneteiben féktelen mulatságok központi figurája volt. Legendás bulikat és partykat adott a legfelkapottabb bárokban.

Életmódja 1988 után változott meg, amikor már alig mutatkozott a nyilvánosság előtt. A lesifotósok képein egyre soványabb; a szakállas Freddie Mercury egészségi állapotával kapcsolatos találgatások szinte folyamatossá váltak.

Ugyanakkor fantasztikus lendülettel dolgozott a Queen svájci és londoni stúdiójában, melyek eredményeként a zenekar 1989-ben, majd két évvel később is új albummal jelentkezett.

1991. november 23-án közleményben tudatta a világgal, hogy AIDS-es. Másnap, vasárnap este hunyt el. Két nappal később, zárt körű temetésen vettek búcsút tőle. Hamvait máig ismeretlen helyre szállították.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×