eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Magyarok sikertörténetek - a Nobel-díjas fizikustól a meteorológusig

A huszadik században számos magyar vándorolt ki Nagy-Britanniába, sokan már távozásukkor ismertek voltak, mások a szigetországban tettek szert hírnévre. Az InfoRádió londoni tudósítója összefoglalójából kiderül, kik és milyen területen alkottak maradandót a La Manche túlpartján.

A század első felében

Az angliai magyar emigrációnak az 1930-as években elszármazottak alkották a legsikeresebb nemzedékét.

Közülük került ki Lord Balogh Tamás oxfordi közgazdász professzor, később a brit kormány energiaügyi államtitkára; Lord Káldor Miklós cambridge-i közgazdász egyetemi tanár, Harold Wilson miniszterelnök adófőtanácsosa; valamint Lord Bauer Péter professzor, aki a külföldi segélynyújtás szakértője volt.

Ehhez a generációhoz tartozott a jogász Andrew Martin, eredeti nevén Neugröschl Endre, a Brit Jogreform Bizottság tagja; és a Nobel-díjas elektrofizikus, Gábor Dénes.

Õk már mind elhunytak, a 85 éves Sir Sternberg Zsigmond viszont jelenleg is kiemelkedő közéleti tevékenységet folytat, a Nemzetközi Keresztény-Zsidó-Muszlim Tanács elnöke.

1945 után

A második világháború után bevándoroltak közül Gerard Antónia nyugdíjazásáig tanácsvezető bíróként működött Angliában.

Az 1956-os menekültek Sir Radda Györggyel büszkélkedhetnek. Õ Oxfordban fejezte be a tanulmányait, kardiológus és biokémikus professzorként lett a tudományos akadémiának megfelelő Royal Society tagja, majd a Brit Orvosi Tudományos Kutatás Irányítótanácsának az elnöke.

A brit művészeti élet jelesei között volt a filmrendező Sir Korda Sándor épp úgy, mint a Királyi Covent Garden Operaház főzeneigazgatója, Sir Solti György.

Napjainkban rangos irodalmi díjak nyertese Szirtes György, azaz George Szirtes költő, akit szülei nyolc évesen hoztak Angliába 1956 végén.

Egész Anglia figyel a BBC-tévé időjárásjelentésére, amelyet a fiatal meteorológus, Elizabeth Saáry olvas fel, aki már a második generációhoz tartozik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×