eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Mentőautók és rendőrök érkeznek a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél elkövetett terrortámadás helyszínére Ankara külvárosában 2024. október 23-án. A támadás során működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, majd tüzet nyitottak az épületnél. A merényletben legkevesebb három ember meghalt és tizennégy megsebesült.
Nyitókép: MTI/AP/IHA

Tovább emelkedett az ankarai terrortámadás áldozatainak száma

Ötre emelkedett a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél szerdán elkövetett ankarai terrortámadás halálos áldozatainak száma, a sebesültek száma pedig huszonkettő - jelentette be Ali Yerlikaya török belügyminiszter.

Előzőleg Recep Tayyip Erdogan török elnök Kazanyban a BRICS-országok csúcstalálkozóján még négy halottról és tizennégy sebesültről adott hírt.

Az Ankara külvárosában végrehajtott támadás során működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, majd tüzet nyitottak az épületnél. A belügyminiszter szerint a támadók közül legalább kettőt megöltek.

Ali Yerlikaya szerint "nagyon valószínű", hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állhat a terrortámadás mögött. Folyamatban van az elkövetők azonosítása, kutatnak a digitális nyomok után is, és hamarosan meg fogják tudni mondani, melyik terrorszervezet hajtotta végre a támadást.

Az akció kivitelezésének módja miatt azonban az eset "nagy valószínűséggel" a PKK-hoz köthető

- jelentette ki.

Yasar Güler török védelmi miniszter ugyancsak úgy nyilatkozott, hogy a PKK állhat a háttérben.

Az NTV török televízióban délután közzétett felvételeken egy robbanás és lövések zaja hallatszott. Számos mentőautó és tűzoltó sietett a helyszínre, és katonákat is odavezényeltek. A jelentés szerint a támadók taxival érkeztek a vállalat épületéhez a biztonsági személyzet műszakváltása idején. Az egyik támadó működésbe hozott egy robbanószerkezetet a bejáratnál, míg társai behatoltak az épületbe.

A sajtóban közzétették a helyszíni biztonsági kamera felvételeit, amelyeken egy fekete ruhás fegyveres férfi látható egy hátizsákkal. A felvételek szerint a támadók között volt legalább egy nő is.

A Habertürk török hírtelevízió szerint a támadók túszokat is ejthettek.

Ankara, 2024. október 23.
Mentőautók érkeznek a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél elkövetett terrortámadás helyszínére Ankara külvárosában 2024. október 23-án. A támadás során működésbe hoztak egy robbanószerkezetet, majd tüzet nyitottak az épületnél. A merényletben legkevesebb három ember meghalt és tizennégyen megsebesültek.
MTI/EPA/Necati Savas
Mentőautók érkeznek a TUSAS török repülőgépgyártó vállalat székhelyénél elkövetett terrortámadás helyszínére Ankara külvárosában 2024. október 23-án. MTI/EPA/Necati Savas

Az Anadolu hírügynökség úgy értesült, hogy a vállalat dolgozóit biztonságba helyezték, és a környéket lezárták.

A TUSAS különféle repülőgéprendszerek, egyebek mellett harci repülőgépek és drónok fejlesztésével és gyártásával foglalkozik.

Mark Rutte NATO-főtitkár jelezte: a támadás miatt beszélt Recep Tayyip Erdogannal, akit biztosított afelől, hogy a katonai szövetség "Törökország mellett áll".

A terrorszervezetként nyilvántartott PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat a délkelet-törökországi kurd kisebbség függetlenségéért. Az évtizedes konfliktusban emberek tízezrei vesztették életüket.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×