eur:
404.22
usd:
374.42
bux:
74263.78
2024. október 26. szombat Dömötör
Az orosz külügyminisztérium által közreadott kép a BRICS-országok johannesburgi csúcstalálkozóján részt vevő politikusokról 2023. augusztus 22-én. A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő BRICS-csoport állam- és kormányfői augusztus 22. és 24. között üléseznek Dél-Afrikában. Balról-jobbra: Luiz Inácio Lula da Silva brazil, Hszi Csin-ping kínai, Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök, Narendra Modi indiai kormányfő és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter.
Nyitókép: Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata

Fontos kérdésben állapodott meg Kína és India

A BRICS csoport együttműködése is erősödhet az Újdelhi és Peking közötti, több mint ötven éve tartó határvita lezárásával.

Kína és India megállapodásra jutott a vitatott határuk menti járőrözésről, ami véget vethet az országok hadseregei közti összecsapásoknak, és megnyitná az utat a két atomhatalom szorosabb diplomáciai és gazdasági együttműködéséhez – írja a VG.

A két ország vitatott határán gyakoriak az – általában husángokkal és kövekkel vívott – összecsapások, 2020-ban 24 katona vesztette életét. Vikram Misri, India külügyminisztere a BRICS-országok vezetőinek az oroszországi Kazanyban kedden kezdődő csúcstalálkozója előtt jelentette be a megállapodást, amelyen az indiai és a kínai vezető – Narendra Modi miniszterelnök és Hszi Csin-ping elnök – is részt vesz. A kínai kormány még nem kommentálta az indiai nyilatkozatot.

A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, Dél-Afrika, India, Kína, Egyiptom, Irán, Etiópia és az Egyesült Arab Emírségek vezetőinek csúcstalálkozójára António Guterres ENSZ-főtitkárt is várják.

illusztráció
illusztráció

Kína és India 1962-ben egy brutális háborút vívott egymással a területért, de a kínai győzelem ellenére a közel 3500 kilométer hosszú határvonal – amely a Himaláján halad keresztül – máig Ázsia egyik legfeszültebb harcszíntere, ahol gyakoriak a határőrök közti összecsapások.

Címlapról ajánljuk

Az orosz elnök ésszerű kompromisszumról beszélt

Oroszország kész észszerű kompromisszumokra az ukrajnai rendezés érdekében, de érdemi tárgyalások nem folynak - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök pénteken a Rosszija 1 televíziós csatornának.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.28. hétfő, 18:00
Oroszi Beatrix
a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×