eur:
390.64
usd:
358.88
bux:
72940.89
2024. július 22. hétfő Magdolna
Az újraválasztásáért küzdő Joe Biden demokrata párti amerikai elnök kampányol a detroiti Renaissance középiskolában 2024. július 12-én. Az elnökválasztást november 5-én tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/EPA, Dieu-Nialo Chery

BBC: Joe Biden visszalépése felborított mindent

A BBC helyszínen lévő munkatársa szerint jókora zűrzavart okozott az amerikai elnök döntése, és nemcsak a demokraták, hanem a republikánusok között is.

"Bármilyen forgatókönyvön is dolgozott a Demokrata Párt és a Biden-kampánycsapat, azt most biztosan kidobják" – vélekedett Anthony Zurcher, a brit médiacég észak-amerikai tudósítója.

Szerinte hiába ajánlotta Joe Biden maga helyett mostani alelnökét, nagyon nehéz megjósolni, hogy a Demokrata Párt többsége beáll-e Kamala Harris mögé. Ha pedig Harrisnek nem sikerül egyesítenie a demokratákat, akkor a párton belül teljesen nyílttá válik a verseny az elnökjelöltségért.

"Az amerikaiak lebilincselő és kiszámíthatatlan politikai színházat láthatnak, olyat, amilyenre eddig még nem volt példa" – vélekedett a brit újságíró.

Ugyanakkor a CNN tudósítója, Kaitlan Collins azt mondta, hogy Donald Trumpot és csapatát is nehéz helyzet elé állította Joe Biden visszalépése. Eddig ugyanis biztosan tudhatták, ki lesz a volt elnök ellenfele és már jó előre fel is készültek a politikai összecsapásokra. De most teljesen bizonytalan a helyzet, hiszen nem lehet tudni, kit választanak végül elnökjelöltnek a demokraták.

Ugyanakkor a BBC washingtoni tudósítója a reakciókról is beszámolt. Bernd Debusmann azt írta, nemrég érkezett a Fehér Házhoz, ahol egyelőre nem sok jelét látni a drámai történéseknek. Ahogy minden vasárnap, most is turistacsoportok jönnek-mennek, és a látogatók nagy többségének szemmel láthatóan fogalma sincs arról, hogy mi történt.

"Hű – mondta egy idősebb texasi férfi döbbenten, – nem hiszem el, hogy valóban megtette" – idézte az egyik látogatót a brit újságíró. Néhányan azonban már gyülekeznek a Fehér Ház előtt. Egy férfi és egy nő sebtében készített plakátokat tart kezében. A nőnél a „Thank You Joe”, míg a férfién a „Bye Joe” felirat olvasható. A BBC kérdésére egyikük azt nyilatkozta: ő ugyan nem fog Trumpra szavazni, de örül annak, hogy Biden visszalépett.

Persze a republikánus elnökjelölt hívei is megjelentek már a Fehér Ház közelében. Egyikük – terepszínű "Trump 2024" sapkában – oda is ment a "Köszönjük, Joe" feliratot tartó nőhöz és vitatkozni kezdett vele. Szerinte ugyanis azzal, hogy a demokraták egy része visszalépésre kényszerítette Joe Bident, szembefordult a párt többségének akaratával. Erre a nő csak annyit válaszolt: "Azt mondok, amit akarok. Azért vagyok itt, hogy megköszönjem neki."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Biden visszalépett - Hogyan tovább az amerikai elnökjelölti versenyben?

Joe Biden regnáló amerikai elnök vasárnap este bejelentette visszalépését a 2024-es amerikai elnökválasztástól. Már Biden utódja is meg lehet, hiszen az elnök Kamala Harris alelnök elnökjelöltségét támogatja. Az eddigi pollok alapján ez azonban nem javítaná jelentősen a demokraták esélyeit Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben, aki úgy fogalmazott, hogy Harrist még könnyebb lesz megvernie, mint Bident.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×