eur:
393.09
usd:
363.56
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
firefighters battle a wildfire
Nyitókép: Toa55/Getty Images

Tombolnak a tüzek Görögországban, menekítik a lakosokat és a turistákat

Az országban a perzselő hőség és az erős szél nem sokat segít a bozóttüzek megfékezésében, ahol sikerült is valamit elérnie a tűzoltóknak, ott is ára volt a győzelemnek.

A turistaszezon beindulásával párhuzamosan erdőtüzek pusztítanak Görögország legnagyobb szigetein, ezért a hatóságok kénytelenek voltak több helyen evakuálást elrendelni, hogy megvédjék a lakosságot és a turistákat, miközben a tűzoltók hősies küzdelmet folytatnak a lángok megfékezéséért - írja a Bloomberg híradása nyomán a Portfolio.

Kardamena faluban, Kos szigetén hétfő este felszólították mind a lakosságot, mind a látogatókat, hogy hagyják el otthonaikat és szállásaikat, ugyanis a tüzek egyre közelebb értek a lakott területhez, veszélyeztetve az ingatlanokat és az emberek életét.

Az Egyesült Királyság görögországi nagykövetsége is figyelmeztette az ott nyaraló állampolgárokat X-profilján keresztül, hogy mindenképpen kövessék a helyi hatóságok utasításait:

Görögországban több száz tűzeset ütötte fel a fejét az elmúlt hetekben, a tűzoltók munkáját pedig csak tovább nehezíti a hőség és az erős szél. Kyriakos Mitsotakis miniszterelnök hétfőn tartott kabinetülésén hangsúlyozta, hogy az idei nyár különösen veszélyes lesz az erdőtüzek szempontjából.

A görög meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint kedden akár 38 °C-os hőség is lehet a szárazföldön, Kréta szigetén 36 °C körüli hőmérséklet várható. Heraklion térségében újabb tüzek ütöttek ki, Híosz szigetén a hétfőn kezdődött tűzvész még mindig ég - írja a lap.

Híoszon a helyi tűzoltóság ugyan elért némi sikert, de öt hivatásos tűzoltó és egy önkéntes is megsérült a lángokkal folytatott harcban.

Múlt hét végén Athén környékén három nagyobb tűzeset is volt, de viszonylag hamar sikerült megfékezni őket. Mindezek ellenére több ház is leégett. Serifosz szigetének déli részén is jelentős károkat okozott egy másik tűzeset.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×