eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 16. vasárnap Jusztin
Nyitókép: Unsplash.com

Drámai felvételek: gyilkos tornádó tarolta le az iowai kisvárost

Több ember meghalt és legalább egy tucatnyian megsérültek kedden az Iowa állambeli Greenfieldben egy tornádó miatt, s ezzel tovább emelkedett az Egyesült Államok déli és középső részén a májusban már nyolc emberéletet követelő forgószelek és heves viharok halálos áldozatainak száma – közölték a hatóságok.

A forgószél lakóépületeket és autókat semmisített meg, fákat csavart ki az állam székhelyétől, Des Moines-tól 90 kilométerre délnyugatra fekvő, mintegy 2000 lakosú kisvárosban, amelynek nagy részét elpusztította. Mivel az iowai hatóságok jelentése szerint még zajlik a lakosok összeszámlálása, a halálos áldozatok pontos számát egyelőre nem közölték.

A nap folyamán az állam több részén is kialakultak tornádók, egyikük ledöntött egy 76 méter magas szélerőművet Iowa délnyugati részén, illetve több szélturbina is kigyulladt és megrongálódott. A keddi forgószelek erejét jelzi, hogy ezeket a szélerőműveket úgy építették, hogy ellenálljanak a tornádóknak, hurrikánoknak és más erős szeleknek.

Tornádók kialakulásáról és pusztításáról, jégesők, heves esőzések és porviharok okozta károkról érkeztek jelentések kedden Iowa mellett Nebraska, Illinois és Colorado államból is. Szerdán forgószél és viharok miatt adtak ki riasztást Wisconsin állam egyes részeire, illetve az állam székhelyére, Madisonra. A keddihez hasonló erejű heves viharok és esőzések várhatók az előrejelzések szerint Minnesota, Texas, Oklahoma, Arkansas és Missouri államban is.

Az Egyesült Államokban, főként a középső államokban idén az április - és eddig a május is - az átlagosnál jóval több vihart hozott, tornádók is jóval nagyobb számban alakultak ki a megszokottnál. A múlt hétig összesen 320 forgószél kialakulását jegyezték fel, ami több mint kétszerese az átlagosnak. A tornádókban több településen lakóházak tucatjai semmisültek meg, és épületek százaiban keletkeztek súlyos károk.

Címlapról ajánljuk
Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

Már félórányi vízipipázás is rendkívül káros lehet, a fogimplantátum körüli szövetet is tönkreteheti

A dohánytermékek közül a füstmentesek károsítják leginkább a fogimplantátumot – derül ki a Semmelweis Egyetem tanulmányából. Az intézmény Fogpótlástani Klinikájának docense az InfoRádióban elmondta: a dohánytermékek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek a lágyszöveteknek és az alattuk lévő csontszövetnek is árthatnak, extrém esetben pedig a fogimplantátum elvesztéséhez is vezethet a dohányzás.

Marco Rossi vállalja a felelősséget a vereségért - "Hiába hívtam ki több játékost is az oldalvonalhoz"

Marco Rossi szövetségi kapitány magára vállalta a magyar labdarúgó-válogatott svájci csapattól elszenvedett 3-1-es vereségének felelősségét az Európa-bajnokság szombati napján.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×