eur:
385.12
usd:
354.43
bux:
68211.66
2024. május 21. kedd Konstantin
Nyitókép: Unsplash.com

Égi háború: az oroszok életveszélybe sodorták a WizzAir több száz járatának az utasait

Brit lapértesülések szerint több ezer utasszállító gépet veszélyeztet az, hogy az oroszok blokkolják a műholdas navigációt, és hamis radarjeleket sugároznak.

Légügyi szakemberek "rendkívül veszélyesnek" és a repülés biztonságát súlyosan fenyegetőnek nevezték, hogy az orosz hadsereg zavarja a műholdas navigációt Kelet-Európában és a Baltikumban – írja a The Sun. A zavarás következtében használhatatlanná válnak az utasgépek navigációs rendszerei, így a pilóták letérhetnek a kijelölt légifolyosókról, ami az összeütközés veszélyét rejti magában.

Az oroszok azonban nem érik be ennyivel – írja a londoni újság –, hanem még hamis radarjeleket is sugároznak a gépeknek. Ezek azt a látszatot keltik, mintha a repülő pillanatokon belül összeütközne egy másikkal. A pilóták ilyenkor kénytelenek gyors kitérő manővereket tenni, ami ugyancsak nagy bajt okozhat, ha elhagyják a kijelölt légifolyosót, vagy a gép a hirtelen kormánymozdulatok hatására instabillá válik.

A Murmanszk rendszer több mint 30 méter magasra kitolt antennái. Forrás: X /  Caesar
Az orosz Murmanszk elektronikai zavaró rendszerének több mint 30 méter magasra kitolt antennái. Forrás: X / Caesar

Tavaly augusztustól az idén márciusig a zavarás 1368 WizzAir- és 2309 Ryanair-járatot érintett Kelet-Európa és a Baltikum felett, de 82 esetben a brit nemzeti légitársaság, a British Airways utasai is veszélyben voltak. Az orosz elektronikai hadviselési alakulatok nemcsak az amerikai GPS, hanem az európai Galileo helymeghatározó műholdak adásait is elnyomják, így teljesen megbénítják a repülőgépek navigációját.

Az Európai Repülésbiztonsági Hatóság (European Aviation Safety Agency) már januárban jelezte, hogy zavarják a műholdas helymeghatározó rendszereket, de azt nem közölte, kikre gyanakszik. A szervezet főtitkára, Luc Tytgat aggasztónak nevezte, hogy egyre gyakrabban fordulnak elő ilyen veszélyes esetek. A The Sun emlékeztet rá, hogy márciusban még a Lengyelországba látogató brit védelmi miniszter, Grant Shapps különgépének navigációs rendszere is megbénult, amikor a a kalinyingrádi orosz exklávé közelében repült.

Műholdas navigáció elve. A pontos helymeghatározáshoz több műhold jelére van szükség. Forrás: Wikipédia
Műholdas navigáció elve. A pontos helymeghatározáshoz több műhold jelére van szükség. Forrás: Wikipédia

Az égbolton sík terepről egyszerre 7-12 műhold látható, melyből a helymeghatározáshoz 4, a tengerszint feletti magasság meghatározásához pedig további egy műhold szükséges.

A repülési szakértőktől szerzett adatokat elemezve a londoni újság arra a következtetésre jutott, hogy a polgári légijáratok a legnagyobb veszélyben Lengyelország, a balti államok és Törökország légterében vannak. Finnország, Románia és Bulgária felett közepes szintű a fenyegetettség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×